Wat is Theta?

Theta wil blockchain-technologie naar videostreaming brengen om zo hoge kwaliteit video’s mogelijk te maken voor iedereen. Want hoewel wij het ondertussen al gewend zijn om bijna overal videobeelden van HD, 4K of zelfs 8K video te kunnen bekijken, tot op onze smartphones toe, is dat nog helemaal niet zo in andere delen van de wereld. De oprichters van het bedrijf achter Theta willen hier grote veranderingen in brengen. 

De visie van Theta

Hun visie is om de bandbreedte te optimaliseren en de ongebruikte opslagcapaciteit bij eindgebruikers in te zetten om video van topkwaliteit te kunnen aanbieden aan elke gebruiker wereldwijd. Want, volgens een recent onderzoek van netwerkgigant Cisco, neemt video streaming op dit moment twee derde van de bandbreedte van het internet in beslag. En er wordt verwacht dat dat in de komende jaren nog tot meer dan 80% zal stijgen.

Het grootste probleem bij video streamen stelt zich bij de eindgebruiker. De Content Delivery Networks (CDN’s) kunnen dan wel hypermoderne regionale datacenters uitbouwen, maar als de eindgebruiker over lage kwaliteitsproducten beschikt, zal dat steeds voor “lagging” zorgen en buffering veroorzaken waarbij die eindgebruiker moet wachten op zijn video of enkel video van lage kwaliteit zal kunnen bekijken. Dat heet het “last-mile delivery problem” en dat zegt Theta te kunnen oplossen met zijn Decentralized Streaming Network.

Daarin worden gebruikers beloond voor het ter beschikking stellen van hun ongebruikte bandbreedte en geheugenopslag wat tot een betere performantie voor elke gebruiker zal leiden. 

De tokens THETA en TFUEL

Gestart eind 2017 als ERC-20 token op het Ethereum netwerk is Theta op 27 mei 2020 naar zijn eigen huidige blockchain versie 2.0 verhuisd met de mainnet lancering. De tokenhouders konden dan een periode hun tokens tegen een 1:1 verhouding ruilen voor de nieuwe Theta coins. Van de Theta coins zijn er maximaal 1 miljard. Die werden na de lancering van het mainnet gemint. Aangezien Theta een PoS blockchain netwerk is, is het niet mogelijk de Theta coin te minen.  

Wie over Theta spreekt, moet ook over Theta Fuel spreken. Daar waar Theta het governance token van het netwerk is, is Theta Fuel de coin die het onderliggende staking en betalingsmechanisme bepaalt. Want wie zijn bandbreedte ter beschikking van het netwerk stelt, wordt vergoed in Theta Fuel (TFUEL).

Ontvang beloningen in TFUEL

Je wordt zelfs vergoed in TFUEL om gewoon naar livestreams of andere videocontent te kijken! Op Theta.tv vind je een heleboel mogelijkheden om enerzijds naar streams te kijken of anderzijds zelf content aan te leveren. Voor beide opties word je beloond in TFUEL. Want als kijker wordt er namelijk een gedeelte van je uploadbandbreedte gebruikt en aangewend om het onderliggende Theta netwerk van meer bandbreedte te voorzien. Als beloning krijg jij daar als kijker dus TFUEL voor.

Ben je een content provider, dan krijg je een deel van die beloning van de kijkers en diezelfde kijkers kunnen jou tijdens het kijken ook uit eigen initiatief vergoeden. Vind je dat jouw favoriete Fornite speler wel een extraatje verdient, dan geef je hem of haar tijdens de livestream toch gewoon wat TFUEL! 

TFUEL is ook wat Guardian Nodes krijgen. Guardian Nodes (GN’s) zijn de “bewakers” van het blockchain netwerk en zorgen voor de validatie van blocks. Anders dan voor kijkers en content providers zijn er wel wat meer verwachtingen en verplichtingen om een GN te worden. Je moet minstens 1000 Theta staken en aan minimum technische vereisten voldoen om zo’n node 24/7 draaiende te houden.  

Tenslotte wordt TFUEL ook door adverteerders gespendeerd op het netwerk want waar kijkers zijn, zijn er natuurlijk mogelijkheden om te adverteren. Wanneer er uiteindelijk veel gebruikers op het netwerk en in de producten van Theta aanwezig zijn, zullen zij voor de echte instroom van geld zorgen.

Theta en zijn twee native coins zijn een project dat de bearmarkt van 2018-2019 met glans heeft doorstaan en is blijven bouwen aan zijn producten. Wij blijven het nauwlettend in het oog houden. 

THETA kopen?

Je kunt THETA op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.