Reddit Ethereum

WallStreetBets kan de financiële wereld wel eens voorgoed veranderd hebben

We hebben allemaal vast wel het hele saga omtrent de inmiddels bekende r/WallStreetBets gevolgd, maar de gevolgen van dit fenomeen kunnen wellicht groter zijn dan dat op voorhand gedacht werd, aldus Pierre-Yann Dolbec, assistent-professor in marketing en bestuurslid van onderzoek in complexiteit en markten bij Concordia University.

Hij gaf aan dat – als de financiële wereld het patroon volgt dat zo’n tien jaar geleden in andere markten, zoals mode en muziek, werd gezien – het WallStreetBets-fenomeen het beleggen voor altijd getransformeerd zou kunnen hebben.

Op de mode-, financiële en muziekmarkt zijn honderdduizenden mensen zeer betrokken en delen hun passie online, en kunnen ze belangrijke transformaties stimuleren zonder dat ze dat per se willen. Dit kan nu ook een nieuwe trend worden op de financiële markt.

Het is namelijk zo dat WallStreetBets de financiële markten nu aan het hervormen is op drie belangrijke manieren:

  1. Amateur-marktdeelnemers, of particuliere beleggers, hebben de traditionele rol op zich genomen als financiële adviseurs, analisten en opvoeders, waardoor ze veranderen wie wat doet in de markt.
  2. Ze hebben nieuwe manieren van denken over beleggen geïntroduceerd.
  3. En ze hebben de invloed van particuliere beleggers over de hele linie versterkt.

Als reactie hierop proberen professionele financiële belanghebbenden kleine beleggers te onderuit te halen om hun invloed te behouden.

Wie doet wat en hoe?

De veranderingen zijn teweeggebracht doordat particuliere beleggers nu massaal online bijeenkomen en informatie uitwisselen, zoals op Reddit-forums, Discord-groepen, YouTube-kanalen, Twitter en Stocktwits, over hoe het soort werk moet worden uitgevoerd dat traditioneel alleen maar werd gedaan door adviseurs en analisten uit de financiële sector.

Daarnaast is het ook zo dat deze individuen niet traditioneel opgeleid zijn zoals de meest professionals die werken bij grote instituties, zoals op Wall Street. Het is namelijk zo dat deze particuliere investeerders hun informatie voornamelijk hebben gehaald uit vrij verkrijgbare boeken, YouTube-video’s en cursussen.

Als gevolg hiervan hebben particuliere beleggers geleid tot veranderingen in het werk van professionele financiële adviseurs, analisten en docenten, evenals institutionele beleggers. Sommigen hebben betoogd dat de grotere transparantie met betrekking tot de beleggingstechnieken, die openlijk online worden besproken, “grotere transparantie aan de institutionele kant” zou kunnen afdwingen.

Nieuwe manieren om na te denken over investeren

Deze nieuwe particuliere beleggers voeden ook een andere manier van denken over beleggen. Voor sommige leden van WallStreetBets is investeren in ieder geval deels een weddenschap, deels een grap, deels gedreven door ‘opstandige’ Redditors en deels gedreven door de droom om snel rijk te worden. Voor anderen is WallStreetBets een kans om zwakke punten op de financiële markten te exploiteren en bloot te leggen.

Dit wil echter niet zeggen dat de personen in de subreddit niet bekwaam zijn. Integendeel zelfs. Er zitten namelijk veel bekwame en erg slimme personen in de subreddit. Dit is ook precies de reden waarom grote instellingen zich erg druk maken over dit nieuwe fenomeen, wat duidelijk terug te zien is in de roep om meer reguleringen.

Wat het nagestreefde doel ook is, staan de overtuigingen en het risicovolle gedrag van deze nieuwe soort particuliere beleggers ​​ver van de zogenaamde ‘typische aandelenmarktbeleggers’ af, van wie velen luisteren naar financiële adviseurs en de voorkeur geven aan langetermijninvesteringen in veilige kansen zoals blue chip-aandelen, onderlinge fondsen of, voor de riskantere belegger, op de beurs verhandelde fondsen of ETF’s.

Kleine beleggers winnen aan invloed

Tot nu toe waren particuliere beleggers meestal klanten van financiële instellingen. Institutionele beleggers, zoals grote banken en hedgefondsen en hun vermogende klanten, werden traditioneel gezien als het ‘slimme geld’ dat de beweging van markten beïnvloedt.

De leden van WallStreetBets staan ​​daarentegen bekend om hun zelfspot, die zichzelf omschrijven als “huilende” cuckolds en verbasterden, wat een duidelijk contrast vormt met de zogenaamde respectabele slimme geld-investeerders. Toch bestaat deze invloedrijke groep uit ruim 8,7 miljoen mensen, die samen genoeg macht hebben om miljarden dollars aan verliezen te veroorzaken bij gevestigde financiële bedrijven.

Dit is uiteraard iets wat tegen de zin is van grote gevestigde investeringsmaatschappijen. Zo plaatsen wij eerder deze week al een artikel over het feit dat de gekte omtrent GameStop, en de daarbij behorende maatregelen van beurzen zoals Robinhood, wel eens het verhaal van blockchain-technologie in de kaart zou kunnen spelen. We gaven toen aan dat deze GameStop-saga maar weer eens bewezen heeft hoe belangrijk het is om te werken naar een gedecentraliseerde toekomst, waar consumenten meer vrijheden hebben om hun geld te beleggen in wat zij maar willen en wanneer zij maar willen.

Daarnaast sloten wij af met aan te geven dat de noodzaak voor gedecentraliseerde beurzen, gedecentraliseerde finance en blockchain in het algemeen is nog nooit zo groot geweest, aangezien retailbeleggers zich er steeds meer van bewust worden dat er smerige spelletjes gespeeld worden door grote instellingen. Maar als grote groepen retailbeleggers bij elkaar komen om hetzelfde spelletje te spelen, dan moeten er opeens nieuwe reguleringen komen om dit te voorkomen.

Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat je niet alleen in blockchain moet investeren omdat je geld wil verdienen, maar ook omdat het de macht weg kan nemen bij grote organisaties.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN