Dusk Network Review

Dusk Network review + roadmap update 2021

Dusk Network is een project uit het mooiste land ter wereld, namelijk Nederland. CryptoBenelux sprak met dit project, gevestigd in Amsterdam. Onder de recente roadmap update volgt een eerdere review met onze bevindingen.

Roadmap Update 2021

Dusk Network heeft het zich als doel gesteld om de financiële industrie te vernieuwen. Hierin speelt technologie een centrale rol, en hun roadmap update beschrijft dan ook de vele verschillende innovatieve onderdelen die nodig zijn om deze missie te laten slagen.

In het belang van transparantie en de betrokkenheid van de Dusk Network-community in de voortgang van het project, heeft Dusk Network’s Tech Lead, Emanuele Francioni, een visueel overzicht van de technologische ontwikkelingen van het project gedeeld. Hij zegt het volgende over de nieuwe roadmap:

“De roadmap voor de ontwikkeling van Dusk Network laat zien hoe we zero-knowledge technologie binnen onze stack inzetten. De verzameling mijlpalen die het ontgrendelt, evolueert op natuurlijke wijze naar een ecosysteem dat voldoet aan onze visie voor de financiële sector. Uiteindelijk is het doel dat alle organisaties en individuen Dusk gebruiken om toegang te krijgen tot kapitaal, activa, en een volledig nieuw spectrum van slimme financiële diensten.”

Het project zal de onderstaande visual voortdurend bijwerken om hun volgers een beter begrip te geven van de weg naar de tokenisatie-infrastructuur die Dusk Network is.

Dusk Network review
 

Klik hier of op het plaatje om de volledige versie te zien!

Wat is Dusk Network?

Dusk Network is een open source blockchain project dat zich richt op bedrijven in de financiële sector. Door haar gebruik van zero-knowledge cryptografie, een vorm van privacy technologie, biedt Dusk Network een publiekelijk toegankelijke blockchain dat zich richt op compliance met wet en regelgeving. Een greep van de use cases waar zij geschikt voor zijn vind je op hun website. In dit artikel zoomen we meer in op de Security Tokens.

Inmiddels is het duidelijk geworden dat de ERC-1400 security token standaard van Ethereum niet geschikt is voor Security Tokens. Een blockchain voor Security Tokens moet de privacy van de gebruikers beschermen, en transacties moeten een duidelijk moment hebben waarop zij overgedragen zijn. Dit is precies waar Dusk Network zich op richt.

Vanaf zijn private sale in 2018 heeft het project keihard gewerkt om te daar komen waar ze nu staan. Dit heeft geleid tot verschillende listings op Binance, Bitfinex en Bittrex Global. Daarnaast hebben partners sinds eind 2019 toegang tot de Sandbox versie van het mainnet, zodat er een gecontroleerde overgang naar het publieke mainnet is.

Aandelen tokeniseren

Het open source Dusk Network biedt kansen voor partijen die Security Tokens willen uitgeven. Samen met Firm24 zullen zij bijvoorbeeld aandelen gaan tokeniseren voor duizenden kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in Nederland en de Benelux-regio. Firm24, is een groot online notaris platform wat druk bezig is een digitaal aandeelhoudersregister beschikbaar te maken voor zijn klanten en wilt blockchain gebruiken om een geautomatiseerde infrastructuur te realiseren die marktefficiëntie introduceert.

Niet alleen kan er zo niets meer fout gaan als het papieren aandeelhoudersregister kwijt raakt, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de Firm24 verschillende notarissen in het land die gebruik maken van het platform dezelfde data recent houden. Dit verbeterd op zijn beurt de betrouwbaarheid van de data voor partijen die hier afhankelijk van zijn.

Er zijn dus duidelijke voordelen bij het verplaatsen van aandeelhoudersregisters en -activiteiten naar een gedistribueerd grootboek. Het zorgt ervoor dat alle informatie op één plek staat. Hierdoor kunnen bedrijven gemakkelijker controleren wie hun aandelen bezitten en dat in real-time.

De gegevens van alle individuen en entiteiten worden opgeslagen in het aandeelhoudersregister. Deze register moet continu worden bijgewerkt, echter is dit een moeizaam proces. In de Europese Unie moeten notarissen zelfs aftekenen wanneer de eigendomsgegevens veranderden.

Het proces is de afgelopen jaren sterk verbeterd, echter zijn er nog steeds terugkerend problemen zoals bij het bijhouden van wie de eigenaar is van eigen vermogen. Door middel van blockchain technologie schatten zij dat er kostenbesparingen plaatsvinden die in verband staan met de productie en distributie van documentatie en voorstellen. De besparingen worden geraamd op 20 tot 30% voor MKB bedrijven.

Tokenization – ofwel een vertegenwoordiger van papieren equity of een volledig gedigitaliseerde beveiliging – zorgt voor aanzienlijke kosten- en tijdbesparingen, zei Pol. Dusk schat dat kmo’s overal tussen de 20 en 30 procent kunnen besparen op de kosten in verband met de productie en distributie van documentatie en voorstellen.

Market update

De security token markt is nog steeds in sterke opkomst. Alle partijen die eerder ontwikkelde op Ethereum zijn nu aan het zoeken naar alternatieven, omdat Ethereum niet kan voldoen aan privacy & settlement finality eisen. We zien dat veel spelers naast STO’s zich ook richten op automatisering van processen.

Ernst & Young voorstander van openbare blockchain technologie

Waaronder Ernst & Young die eind 2019 de release aankondigde van hun ‘derde generatie zero-knowledge proof blockchain-technologie’ voor het publieke domein. Het bedrijf wil openbare netwerken klaarmaken voor adoptie door bedrijven. Dit terwijl andere bedrijven in de branche redelijk sceptisch zijn over de levensvatbaarheid van openbare netwerken.

De collega’s van het bedrijf hebben zeker een punt; openbare netwerken hebben te maken met een aantal uitdagingen waardoor ze tegenwoordig problematisch zijn voor ondernemingen.

Welke problemen spelen er?

  • Lage schaalbaarheid
  • Duur om te gebruiken
  • Gebrek aan privacy

Echter liet een release van Ernst & Young vorig jaar op de Ethereum gebaseerde Nightfall-tool suite anders zien. Het bedrijf toonde aan dat een openbare blockchain kon worden beveiligd door een veilig “niveau 2″ -protocol uit te voeren bovenop de Ethereum-blockchain, waardoor transacties vertrouwelijk worden behandeld en volledige controle door een aangewezen derde partij mogelijk was.

Een cryptografische techniek, beter bekend als ”Zero Knowledge Proofs”, maakt deze vertrouwelijkheid mogelijk. Echter is het nadeel dat de wiskunde die bij deze cryptografie hoort, complex en duur is. Dit zorgt ervoor dat deelnemers hoge kosten moeten betalen voor een transactie, wat in feite neerkomt op $8- $ 10 per transactie.

In de nieuwste release van Nightfall wordt geprobeerd om dit probleem aan te pakken door middel van 20 transacties samen te combineren. Dit zorgt ervoor dat de kosten aanzienlijk worden verlaagd. Dat opent een geheel nieuw veld van zakelijke transacties die nu economisch worden om te ondersteunen op een openbare blockchain.

Brody vindt dat private blockchains hun tijd hebben gehad. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Ernst & Young in samenwerking met Forrester Research blijkt dat private blockchains, met uitzondering van hun oprichters, gemiddeld slechts 0,5 deelnemers hebben.

Brody’s logica volgen tot zijn onvermijdelijke conclusie;

“Met zoveel private blockchains met zo weinig adoptanten, zal de markt hopeloos gefragmenteerd raken en zullen organisaties uiteindelijk meerdere technologystacks gaan draaien om een ​​populatie van verschillende netwerken te ondersteunen. Dat wordt snel onpraktisch en onbetaalbaar. Als u hetzelfde resultaat kunt bereiken met een gedeelde openbare infrastructuur, en voor een fractie van de kosten, hoeft u niet te worstelen met de complexiteit en de kosten van het onderhouden van deze technologie stapels.”

Echter zullen bedrijven altijd nerveus zijn over het openbaar maken van hun gevoelige gegevens op een openbaar netwerk, zelfs met krachtige coderingstechnieken.

Brody lijkt hierop het antwoord te hebben, namelijk om in de eerste plaats te voorkomen dat bedrijfsgegevens op de blockchain worden opgeslagen. Hoewel dit misschien een tegenstrijdigheid lijkt, aangezien blockchain wordt aangeprezen als een enkele bron van gegevens, maken blockchains in werkelijkheid vreselijke databases.

Waar blockchains goed in zijn, dienen als transactieregisters – wat bevestigt dat er een transactie heeft plaatsgevonden en biedt een evaluatiemechanisme voor bedrijven om te controleren of de gegevens die achter hun firewall leven, hetzelfde zijn als die van hun tegenpartijen. Zero Knowledge Based Proof-technologie komt hier goed tot zijn recht, waardoor gebruikers veel meer gegevens in “off-chain” -opslag kunnen opslaan dan oorspronkelijk mogelijk was geweest.

“De tokenisering van activa en mogelijke implicaties voor financiële markten”, laat zien dat schaalbaarheid / interoperability (beide publieke blockchain eigenschappen) , privacy en settlement finality de doorslag moeten geven voor adoptie

Is een layer-2 privacy oplossing zoals Nightfall van EY dan niet afdoende?

Het is een stap in de goede richting. Recentelijk wordt er veel gepubliceerd over privacy smart contracts die door middel van een dergelijke oplossing meer privacy kenmerken krijgen. Echter, is het geen voldoende goed werkende oplossing. Recent onderzoek naar ZCash toont bijvoorbeeld aan dat doordat de block rewards, en gas fee betalingen die wel transparant in het netwerk zijn, eenvoudig gebruikt kunnen worden om de privacy te ontrafelen. Dit lost Dusk Network op door ook deze betalingen van privacy te voorzien. Dat is uniek in de markt, en alleen mogelijk door privacy te introduceren in het consensus mechanisme. Dusk Network heeft namelijk een private Proof of Stake model ontwikkelt, dat Proof of Blind Bid heet.

Waarom Dusk Network?

  1. Privacy on-chain dmv zk proofs
  2. Settlement finality (en behoud van privacy) door Proof of Blind Bid
  3. Schaalbaarheid

Verschil tussen Dusk Network en Polymath

Vaak wordt Dusk Network verward met Security Token platformen zoals PolyMath en Tokeny. Bedrijven zoals Polymath spelen in op de Security Token wereld als begeleider van het tokenization process. Zij hebben op dit moment een applicatie op Ethereum wat genoodzaakt is de security registratielijsten off-chain (centraal) te bewaren om te kunnen voldoen aan de privacy vereisten. Dit maakt ze de facto als schakel een broker of notaris met de macht die we nou net decentraal willen hebben. Daarnaast werkt het valideren van de transacties, middels smartcontracts, hun een beetje tegen om in volume te kunnen schalen. PolyMath werkt nu aan PolyMesh: een blockchain die speciaal ontwikkelt wordt om de tekortkomingen van Ethereum voor de Security Token use case te adresseren. In hun whitepaper wordt duidelijk dat de privacy van het netwerk afhankelijk blijft van off-chain data.

Team evaluatie

Dusk Network heeft een erg uitgebreid team met veel ervaring. Wat opvalt is dat ze een goede indeling hebben gemaakt tussen de functies. Iedereen heeft zijn eigen focuspunt en dit zorgt er vaak voor dat zaken goed geregeld worden. Dusk Network heeft het tech team erg goed ingedeeld en het is duidelijk dat hier de focus op ligt. Daarnaast is het goed om te zien dat het team gecontroleerd opgeschaald wordt, en er weinig tot geen wisseling van de wacht is. Het team is dus loyaal aan Dusk Network.

Token info

Ticker: DUSK
Platform: Native Blockchain
Total Supply: 500M
Circulating Supply: 250M (na sale)
Private sale: 0,0404 USD
Website: https://www.dusk.network/

Aanbeveling

Dusk Network is een zeer innovatief project dat zich richt op bedrijven in de financiële sector. Het project is decentraal en heeft zijn eigen mainnet. Daarnaast is het bezig met het tokeniseren van aandelen voor duizenden bedrijven in Nederland, wat inhoudt dat het door een grote gemeenschap in de praktijk gebruik gaat worden.

Verder is de Security Token markt nog steeds in sterke opkomst en met Dusk Network als één van de voorlopers kan het zichzelf snel uitgroeien tot één van de marktleiders. Het maakt gebruik van privacy on-chain d.m.v. zk proofs, Settlement finality  (en behoud van privacy) door Proof of Blind Bid en schaalbaarheid. Daarnaast heeft het een erg uitgebreid team met veel ervaring en als we de roadmap moeten geloven zal het project dit jaar weer enorme stappen gaan maken.

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in de review.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN