China zou de druk, omtrent het lanceren van een digitale valuta, moeten opvoeren

Het is alom bekend dat de centrale bank van China (PBoC) de beste papieren heeft om als eerste een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) te lanceren. Het is echter wel zo dat het land de hete adem van andere landen in de nek voelt, aangezien deze ook proberen de race te winnen.

Zo zei de vice-gouverneur van de People’s Bank of China, Chen Yulu, afgelopen weekend dat de bank de inspanningen moet versnellen. Hij ging verder met aangeven dat het digitale yuan-project een “onafhankelijk” en “hoogwaardig” element van de financiële infrastructuur van het land zou moeten vormen, meldt South China Morning Post.

In commentaren, gepubliceerd door het eigen China Finance-tijdschrift van de centrale bank, voegde Chen toe dat onderzoek en ontwikkeling voor de digitale yuan sneller zou moeten verlopen, terwijl pilots zouden moeten aantonen dat de CBDC “controleerbaar is en de veiligheid van betalingen waarborgt”.

China kondigde onlangs een nieuwe focus aan op een economische strategie genaamd “dubbele circulatie“, die meer zou vertrouwen op de interne vraag om zich te beschermen tegen internationale spanningen, vooral met de Verenigde Staten. Chen zei hier het volgende over:

“We moeten dubbele circulatie bedienen met door fintech geleide innovaties.”

Aangenomen wordt dat het CBDC-project een volledige lancering nadert, nadat het in grote steden met banken en commerciële ondernemingen heeft getest. Zo werd vorige week nog duidelijk dat de stad Shenzhen, samen met de centrale bank, een soort loterij gelanceerd heeft waarin lokale bewoners ongeveer 10 miljoen digitale yuan kunnen aanvragen die zullen worden uitgedeeld. Daarnaast suggereerde een eerder rapport dat duizenden detailhandelaren al zijn ingesteld om de digitale valuta te accepteren.

Andere landen lopen nog ver achter, en velen bevinden zich nog in de onderzoeksfase en een paar andere, zoals Zuid-Korea en Japan, plannen de eerste tests volgend jaar. Dit geeft China nog een comfortabele positie in de race, echter wil het er zeker van zijn dat het de race gaat winnen. Hierdoor zal de druk wellicht nog hoger opgevoerd worden om de eerste plaats veilig te stellen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!