Ruim $3 miljard is momenteel opgesloten in DeFi, maar is het een bubble?

De totale waarde die is opgesloten in gedecentraliseerde financiële (DeFi) -applicaties is in slechts twee weken tijd van $2 miljard naar $3 miljard gestegen. Dit volgens de laatste gegevens van DeFi Pulse.

In de gegevens is ook terug te zien dat het ongeveer 2,5 jaar duurde voordat de grens van $1 miljard gebroken werd. Kort daarna daalde het tot $600 miljoen voordat het weer de stijgende lijn wist te pakken. Na een plotselinge versnelling, op 7 juli, brak het voor het eerst door de grens van $2 miljard. Nu, na slechts twee weken, is nog eens $1 miljard bijgekomen en de industrie vertoont geen tekenen van vertraging.

De huidige explosieve groei van DeFi begon toen Compound, de op één na grootste DeFi-uitleenapp, op 15 juni begon met het uitdelen van zijn COMP-governance-token. De token steeg in prijs en zorgde voor veel interesse in de branche, en in yield farming.

Korte uitleg yield farming

Yield farming is een methode waarmee mensen vaste of variabele rente kunnen verdienen door hun crypto te investeren in een DeFi-markt. Dit houdt dus in dat ‘gewoon’ investeren in Ethereum (ETH) geen yield farming is! Het uitlenen van ETH op platforms, zoals Aave, voor een rendement bovenop de Ether koers is yield farming.

Klik hier voor de volledige uitleg over yield farming!

Is yield farming een bubble?

Er zijn, ondanks deze positieve bericht, zeker zorgen bij verschillende belangrijke personen in de crypto-markt, vooral over yieldfarming. Zo schreef Aleks Larsen, een senior medewerker bij Blockchain Capital, dat dergelijke token-stimuleringsregelingen risico’s met zich meebrengen.

“Men kan zich een situatie voorstellen waarin een protocol van buitenaf prikkels creëert die – zonder eigen actie – gevaarlijk gedrag in een ander protocol kunnen veroorzaken, en uiteindelijk kunnen resulteren in trapsgewijze liquidaties en verliezen bij gebruikers.”

Daarnaast gaf Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, eerder aan dat de huidige DeFi-hype rond het COMP-token in feite een promotietool is en dat het uiteindelijk onhoudbaar is.

Daarnaast omschreef hij iedereen die yield farming uitvoert als ‘mensen die al hun bezittingen in rendementen storten voor hoge rentetarieven’.

Hij zei het volgende:

“De realiteit is dat deze rentetarieven niet lijken op iets dat op lange termijn houdbaar is. Het is slechts een tijdelijke promotie die is gemaakt door een aantal samengestelde tokens af te drukken, en je kunt niet alleen samengestelde tokens voor altijd afdrukken.”

Wat denken jullie? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!