Coinbase gaat blockchain-analysesoftware beschikbaar maken voor Amerikaanse geheime dienst

Na het nieuws dat Amerikaanse crypto-beurs Coinbase zijn blockchain-analysesoftware beschikbaar wilde maken voor Amerikaanse IRS en DEA van vorige maand, is nu ook naar buiten gekomen dat ze hetzelfde van plan zijn met de Amerikaanse geheime dienst. Dit volgens een artikel dat vandaag op The Block verscheen.

De geheime dienst, die deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, is belast met het uitvoeren van financiële misdaadonderzoeken en beschermt daarnaast de topleiders van het land.

Uit het record, dat verkregen is door The Block, blijkt dat de geheime dienst in mei een contract van vier jaar getekend heeft met Coinbase. Dit zou de geheime dienst het recht geven om de blockchain-analysesoftware van de beurs, genaamd Coinbase Analytics, te gebruiken. Het contract is in totaal 183.750 waard en loopt af op 9 mei 2024.

De prijs is ook te zien op USASpending.gov, een directory voor de toekenning van overheidsopdrachten.

Coinbase Analytics is een softwaresysteem dat Coinbase heeft gebouwd na de overname van inlichtingenbureau Neutrino in 2019. De overname veroorzaakte controverse vanwege de betrokkenheid van Neutrino-oprichters bij het Italiaanse spywarebedrijf Hacking Team. Coinbase heeft uiteindelijk die bestuursleden ontslagen, maar dezelfde week zei een Coinbase-manager dat zijn voormalige analysepartner Elliptic klantgegevens had verkocht – een aanklacht die Elliptic ontkende. In ieder geval leidde de samenloop van controverses tot een aanzienlijke terugslag.

1xbit

DEA- en IRS-contracten staan op inactief

Zoals eerder vermeld, wilde Coinbase zijn analysesoftware verkopen aan twee Amerikaanse overheidsinstanties, de Internal Revenue Service (IRS) en de DEA. Het is echter zo dat er nog geen fondsen toegekend zijn aan Coinbase en de contractmogelijkheiden nu op “inactief” staan.

Vorige maand vertelde Coinbase het volgende aan The Block:

“[De] informatie die wordt aangeboden in Coinbase Analytics is altijd volledig gescheiden gehouden van de interne gegevens van Coinbase.”

Het bedrijf voegde het volgende eraan toe:

“Coinbase Analytics-gegevens zijn volledig afkomstig van online, openbaar beschikbare gegevens en bevatten voor niemand persoonlijk identificeerbare informatie, ongeacht of ze Coinbase gebruiken. Coinbase Analytics is een blockchain-analyseproduct dat we intern gebruiken voor naleving en wereldwijde onderzoeken. Het is een belangrijk hulpmiddel om te voldoen aan onze wettelijke vereisten en de fondsen van onze klanten te beschermen. We hebben Coinbase Analytics ontwikkeld met technologie die we verkregen door de overname van Neutrino.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!