Je kunt straks via de blockchain stemmen in Rusland

De Russische regering heeft recent bekendgemaakt dat inwoners van Rusland die boven de 18 jaar zijn via de blockchain kunnen stemmen. Ze mogen hun stem online uitbrengen om vóór of tegen de voorgestelde wijzigingen in de Russische grondwet te stemmen.

Volgens de regering van Moskou zorgt het stemmen via de blockchain voor veiligheid en transparantie. Ze hopen hierdoor dat zorgen over onregelmatigheden bij verkiezingen weggenomen worden, aangezien het gedecentraliseerde karakter van blockchain de gegevens in het netwerk transparant en controleerbaar maakt.

1xbit

Verkiezingsdatum

De datum voor de verkiezingen staan gepland voor 25 tot 30 juni. Degenen die het elektronische stemsysteem willen gebruiken, moeten zich online registreren. Kiezers krijgen vervolgens toegang via een speciaal platform waar ze kunnen stemmen. Volgens de Russische autoriteiten verschilt elektronisch verkiezingswerk niet veel van het traditionele type stemmen. Kiezers krijgen een ja-kolom te zien en kruisen deze aan als ze de grondwetswijziging willen en nee als ze tegen de wijziging zijn.

Het wijzigen van de Russische grondwet werd een onderwerp in januari, toen de Russische president van Vladimir Poetin het aankondigde. Een deel van de voorstellen in de grondwetswijzigingen was dat het de eerdere presidentiële voorwaarden van Poetin nietig zou verklaren als de Russen voor het amendement zouden stemmen.

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, dan zullen de voorgestelde grondwetswijzigingen de ambtstermijn van de Russische president Vladimir Poetin tot 2036 verlengen. Anders wordt hij verzocht om zijn functie in 2024 te verlaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!