ECB Libra-project

Europese Centrale Bank: Libra kan een groot gevaar opleveren voor de financiële stabiliteit

Volgens een nieuw rapport van de Europese Centrale Bank kan het Libra-project van Facebook een groot gevaar opleveren voor de financiële stabiliteit. Zo gaf het rapport aan dat het project, mits populair, tot €3 biljoen aan activa kan verzamelen. Het rapport gaf het volgende aan:

“[In] een scenario waarin Libra-munten zo populair blijken te zijn als Facebook, kan de wereldwijde omvang van de Libra Reserve bijna €3 biljoen aan beheerd vermogen bereiken!”

Met dat in gedachten is het rapport in de stabiliteit van stablecoins, met name Libra, gedoken. Het project van Facebook heeft bij beleidsmakers tot veel discussie geleid over de risico’s en regulering van stablecoins en hun impact op de algehele markt.

Scenario’s voor het Libra-project

Het rapport keek naar Libra, in drie verschillende scenario’s:

  1. Als een wijdverspreid betaalmiddel.
  2. Als een opslag van waarde die gereguleerd is.
  3. Als een opslag van waarde dat niet gereguleerd is.
Bron: ECB

In het laatste extreme geval zou de wereldwijde omvang van de Libra Reserve bijna €3 biljoen aan beheerd vermogen kunnen bereiken, schatten de onderzoekers.

Een bescheidenere projectie van de populariteit van Libra heeft echter nog steeds een potentiëel beheerd vermogen van €152,7 miljard.

Hoe stabiel zijn stablecoins?

Stablecoins zijn een alternatief voor investeerders die hun geld niet in volatiele crypto-activa zoals Bitcoin willen steken. Om de volatiliteit beter te beheren, dragen stablecoins, zoals Libra, hun waarden over van activa (of verzamelingen van activa) die aan de munt zijn gekoppeld.

De primaire boodschap van het rapport is dat de technologische, juridische en operationele kwaliteiten van stablecoins ervoor zorgen dat vermogensbeheer niet onder de huidige regels valt. De ECB is bezorgd dat gebruikers hierdoor niet worden beschermd. Het stelt dat de bestaansreden van stablecoins een gevaar en gebrekkig is.

Het rapport luidt als volgt:

“Het risico bestaat dat eindgebruikers de stablecoin als equivalent van een storting beschouwen, gezien de belofte van een” stabiele “waarde en de mogelijkheid om het bezit van munten op elk moment weer om te zetten in fiat-valuta.”

Een van de grootste fondsen in de eurozone

Net als fondsen voor geldbeheer, heeft de Libra Association beloofd de activa onder haar beheer te beleggen in hoogwaardige, zeer liquide activa, waaronder staatsobligaties en contanten. Afhankelijk van de activa en hun looptijd kan Libra dus worden beschouwd als een geldmarktfonds. En het volume van de beheerde activa zou het één van de grootste fondsen in de eurozone maken, aldus het rapport.

Bron: ECB

Maar kortlopende geldmarktinvesteringen kunnen instabiliteit veroorzaken, aldus het rapport. Als Libra plotseling een groot deel van een activum moet ‘lozen’, kan dat van invloed zijn op de marktliquiditeit en problemen veroorzaken voor de overheden en banken die de Libra Reserve via haar investeringen ondersteunt.

Het kan ook tot onbalans op de Europese markt leiden. Hoewel 10% van de wereldwijde activa waarschijnlijk door Europeanen zullen worden gebruikt, heeft Libra gezegd dat 18% van de valuta door de euro zou worden gedekt, waarschuwt het rapport.

Gezien de potentiële omvang van het beheerde vermogen en de koppeling met het bredere financiële systeem, eindigt het rapport met een pleidooi voor ontwikkelaars om te voldoen aan de bestaande regelgeving, gezien de risico’s die slecht functionerend vermogensbeheer met zich meebrengt voor financiële stabiliteit. Anders moet er een nieuw regelgevingskader worden ingevoerd om een ​​vacuüm te voorkomen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN