CryptoMichaël: Gaat de Bitcoin koers stijgen vóór de halvering?

Waar vorige week nog kracht en opwaartse bewegingen de trend was, is het volume nu volledig verdwenen en zijn handelaren in conflict over de mogelijke vervolgstappen voor de Bitcoin (BTC) koers. Des te meer reden om een kijkje te nemen naar de stand van zaken.

Daggrafiek Bitcoin

Bitcoin koers daggrafiek
Bron: TradingView

Eigenlijk valt er niet heel veel negatiefs te zeggen over de koers. De neerwaartse trend is duidelijk doorbroken. En niet alleen doorbroken, ook heeft de koers een mooie ‘retest’ gedaan op de diagonale trendlijn (de koersbeweging naar $7,700), waarna er doorgang is gevonden naar de volgende weerstandsniveaus.

Deze weerstandsniveaus bevinden zich op $9,000 – 9,200 en daar heeft de koers laten zien nog niet doorheen te kunnen. Op dit moment is de koers zo’n $8,650 en zit het vast in een nauwe range, zoals we kunnen zien in het volgende stuk.

4-uur-grafiek Bitcoin

Bitcoin koers 4-uur-grafiek
Bron: TradingView

De koers liet een zwakke uitbraak zien boven de $9,000, waarop negatieve divergentie werd gecreëerd, welke weer zorgde voor de daling naar $8,500. Hierop heeft de koers steun gevonden (ook te zien aan de laatste ‘high’ voordat Bitcoin doorbrak, op 9-10 Januari 2020) en vervolgens bevinden we ons in een zijwaarts gebied met als weerstand $8,800 en als steun $8,500.

Wat betekent dat? Zijn we nu weer bearish totdat er een nieuwe high gezet wordt? Verwachten we vervolgstappen naar beneden? Hier kom ik later op terug.

Daggrafiek totale marktkapitalisatie crypto

Daggrafiek totale marktkapitalisatie crypto
Bron: TradingView

Zoals te zien is, heeft ook de totale marktkapitalisatie een doorbraak naar boven gevonden. Hierop valt te concluderen dat de trend weer omhoog is, zeker gezien het grote volume ten tijde van de uitbraak.

Weerstand is echter wel gevonden, aangezien $247 miljard niet doorbroken kon worden. Op dit moment is de koers aan het consolideren. Mocht er geen doorbraak komen, dan is een test van het $215 miljard niveau aannemelijk voordat er doorgang gevonden kan worden. Mocht er echter wel een doorbraak zijn van het $247 miljard niveau, dan kijk ik naar $270 en $300 miljard als eerstvolgende grote stappen.

Bullish scenario Bitcoin

Bullish scenario Bitcoin koers
Bron: TradingView

Op dit moment is het lastig te bepalen waar de koers heen gaat. Het liefst wil ik een doorbraak zien van het $8,800-8,900 niveau, waarna er doorgang gevonden kan worden naar $9,400 en mogelijk $10,000. Essentieel hiervoor is echter wel dat maximaal het $8,200 niveau als steun wordt aangemerkt. Mocht de koers daaronder vallen, dan komen we bij het negatieve scenario terecht.

Vraagstelling is echter ook; gaat de negatieve divergentie een verdere doorgang vinden of zitten we weer in het tijdperk van korte correcties? Ik vind de tijd nog steeds vergelijkbaar met begin vorig jaar en neem daarom een voorbeeld van die periode mee.

4-uur-grafiek bullish scenario bitcoin
Bron: TradingView

De negatieve divergentie gaf hier twee maal aan dat er een mogelijke koersdaling aan zat te komen. Echter, deze koersdaling hield niet in dat er nieuwe ‘lows’ gemaakt werden, de koers corrigeerde een maal om vervolgens op het steunniveau gelijk weer door te kachelen.

Mocht de koers weer positief en bullish worden, dan is het aannemelijk dat de koers niet onder de $8,200 komt en korte correcties heeft, alvorens de koers weer doorgaat.

Bearish scenario Bitcoin

Bearish scenario Bitcoin
Bron: TradingView

Het bearish scenario is eigenlijk vrij pragmatisch. Mocht de koers niet door het $8,800 niveau komen, dan verwacht ik een test van het $8,200 niveau. Mocht dat echter geen duidelijke koopbeweging opleveren, dan verwacht ik een negatieve test van het $8,450 niveau, alvorens er doorgang gevonden wordt naar het $7,700 niveau.

Dit zou echter niet goed zijn voor de algehele markt. De halving is op komst en meerdere alternatieve munten doorbreken 2-jaar oude dalende trends. Het lijkt er op dat er een kentering in de markt aan zit te komen en dat er mooie tijden op komst zijn.

Bedankt voor het lezen weer en tot volgende week!

Heb je nog geen account bij Binance? Meld je dan aan door hieronder te klikken!

Vond je deze analyse nou ook zo top en wil je op de hoogte blijven van alle analyses die CryptoMichaël maakt? Volg hem dan op Twitter door hier te klikken of klik op het plaatje hieronder!

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!