Europese Centrale Bank

ECB stelt onaantrekkelijke tarieven voor CBDC voor

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft openstaan voor het idee van een digitale euro, maar wil het wel minder aantrekkelijk maken voor burgers om er gebruik van te maken.

Dat was de conclusie die getrokken kon worden uit een nieuw werkdocument over zogenaamde centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) van Ulrich Bindseil, de directeur-generaal van Marktinfrastructuur en betalingen, die op 3 januari geplaatst werd.

Het document gaat dieper in op het vooruitzicht van het uitgeven van een CBDC voor de Europese Unie en gaat ook in op de verschillen tussen een dergelijke valuta en stablecoins.

Onaantrekkelijke tarieven

De ECB is, net als andere grote banken, vrij afzijdig gebleven als het gaat om het lanceren van een CBDC, ondanks het risico om achter de feiten aan te lopen.

Volgens Bindseil zijn er zowel voor- als nadelen aan het uitgeven van een Europees CBDC, en deze moeten eerst worden aangepakt. In het bijzonder stelt Bindseil een tweeledig rentesysteem voor, dat “onaantrekkelijke” tarieven biedt aan bedrijven boven een bepaalde drempel. Dit, zegt hij, zou de kans verkleinen dat spaarders in tijden van crisis hun fiat voor CBDC’s verkopen.

Spaarders zouden onder dergelijke omstandigheden mogelijk veel gemakkelijker middelen buiten de jurisdictie van de ECB kunnen verplaatsen dan via het banksysteem. Dit is weer nadelig voor de ECB.

Concluderend zei hij het volgende:

“Erkend wordt dat het oplossen van de kwestie van risico’s van structurele en cyclische desintermediatie van banken niet noodzakelijkerwijs leidt tot de conclusie dat er een voldoende universele business case is voor CBDC. De voordelen van het gebruik van CBDC zullen afhangen van de voorkeuren van geldgebruikers en beschikbare betalingsalternatieven.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN