IOTA mainnet lag er vanaf 29 december 24 uur uit

Gebruikers van IOTA konden op 29 december 24 uur lang geen transacties bevestigd krijgen vanwege een probleem op het mainnet.

Het probleem

Het incident werd veroorzaakt door een ongebruikelijke reeks transacties die mogelijk als een aanval zijn geconstrueerd.

Volgens een officiële verklaring vanuit IOTA ondervond het netwerk een mainnet-incident dat begon om 02.50 uur op 29 december en volledig werd opgelost om 02.50 uur op 30 december.

Zoals beschreven in een blogpost door Iota Foundation, werd het probleem veroorzaakt door problemen bij de IOTA Reference Implementation (IRI). Dit is een open-source Java-software die het IOTA-protocol definieert dat op nodes in de openbare IOTA-netwerken draait, waar clients kunnen IOTA-tokens naar elkaar verzenden.

De hoofdoorzaak lag in het feit dat de IRI niet in staat was om een ​​edge case te behandelen, waarin transacties worden gedeeld tussen meerdere afzonderlijke bundels. Nadat de IRI in een bundel een transactie als “reeds verantwoord” markeerde, werd deze in de volgende bundel genegeerd, wat resulteerde in een corrupte grootboekstatus waarvan de node niet kon herstellen, legde Iota Foundation uit. Bovendien zorgde het probleem ervoor dat de dedicated netwerkcoördinator van Iota de uitgifte van verdere mijlpalen stopte.

Iota Foundation heeft tot nu toe geen bekende incidenten met dezelfde oorzaak gezien, merkt de blogpost op.

Het bedrijf benadrukte dat het incident niet werd veroorzaakt door softwareveranderingen of andere componenten van het netwerk, maar eerder plaatsvond vanwege de “afwezigheid van transactieverwerkingslogica voor een ongebruikelijke reeks van transacties.”

De oplossing

Om het probleem op te lossen, bracht Iota Foundation op 30 december om 01:58 UTC een nieuwe versie van IRI, v1.8.3 uit. Met de nieuwe IRI-versie kon de coördinator de service hervatten, wat vervolgens leidde tot een gezond bevestigingspercentage en stabiele mijlpaaluitgifte. Aangezien Iota mainnet de operatie om 02:55 UTC volledig hervatte, hervatte Huobi vervolgens de stortingen en opnames van IOTA, na de aankondiging van een tijdelijke opschorting op 29 december.

Na het incident heeft de IOTA-token een opmerkelijke uitverkoop gezien en is toen in 24 uur met meer dan 4% gedaald.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!