Steeds meer crypto slachtoffers door SIM-swapping

Afgelopen maand zijn er weer nieuwe gevallen bekendgemaakt van Amerikaanse crypto-community leden die slachtoffer zijn geworden van sim-swapping-aanvallen. Meer dan 50 slachtoffers hebben naar verluidt al meer dan $35 miljoen verloren aan hackers in het gebied rond de San Francisco Bay.

SIM-swapping is geen nieuwe bedreiging, aangezien er naar verluidt meer dan $50 miljoen gestolen is van meer dan 800 personen sinds 2018, maar een nieuwe golf van gecoördineerde aanvallen richt zich op Amerikaanse cryptocurrency-bezitters, vooral degenen die online crypto-wallets gebruiken.

Wat is SIM-swapping?

SIM-swapping (ook bekend als SIM-portering of SIM-jacking) werkt op de volgende manier:

Hackers nemen contact op met je telecomserviceprovider en gebruiken jouw identiteit om jouw telefoonnummer te stelen. Het overdragen van je telefoonnummer is een eenvoudig verzoek dat helpt wanneer je een upgrade van je telefoon uitvoert of van provider verandert. Deze SIM-portering wordt in dit geval echter gedaan door een onbevoegd persoon (de aanvaller die zich als jou voordoet).

Hier beginnen de problemen te ontstaan, vooral als je telefoonnummer is verbonden met services die cruciaal zijn voor je online identiteit, zoals je herstel-e-mailaccount of cryptocurrency exchange-account. Zodra de oplichters je telefoonnummer stelen, gebruiken ze hem om toegang te krijgen tot je crypto-accounts, je online wachtwoorden van je online wallets opnieuw in te stellen of om je vrienden om cryptocurrency-betalingen te vragen.

Zodra de aanvallers toegang hebben tot je account, kunnen ze je buitensluiten en je account leeghalen.

SIM-swapping wordt op de volgende manier gedaan:

  1. De hacker smokkelt of chanteert een medewerker van een telefonie winkel om hem/haar te helpen.
  2. De aanvaller kan een huidige / voormalige mobiele winkelmedewerker zijn die doelbewust misbruik maakt van zijn of haar positie om toegang te krijgen tot klantgegevens.
  3. Corrupte werknemers van mobiele bedrijven bedriegen hun collega’s van dezelfde of andere afdelingen om jouw SIM-kaart om te wisselen met een nieuwe.

T-Mobile en AT&T worden al geconfronteerd aanklachten van het Amerikaanse crypto-beleggerskantoor Silver Miller voor soortgelijke zaken.

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!