De cryptowereld staat nooit stil, en recent laaide de discussie over XRP weer op. Een tweet van MMA-ster Conor McGregor, waarin hij speculeerde over mogelijke investeringen van de Amerikaanse overheid in XRP, Solana (SOL) en Cardano (ADA), gooide olie op het vuur. Op X gonst het van de meningen: is XRP wel zo gedecentraliseerd als Bitcoin, of heeft Ripple de touwtjes strak in handen? David Schwartz, de CTO van Ripple, dook in de kwestie en legde in een interview uit hoe de vork in de steel zit. Spoiler: XRP is misschien wel meer gedecentraliseerd dan je denkt.
XRP heeft geen uitgever
Laten we beginnen bij het begin. Een van de grootste misverstanden over XRP is dat Ripple de munt zou “controleren”. Schwartz maakt daar korte metten mee: XRP heeft geen uitgever. Toen de XRP Ledger (XRPL) werd gelanceerd, werd de volledige voorraad van 100 miljard XRP-tokens in één klap gecreëerd. Er komt geen nieuwe XRP bij, in tegenstelling tot munten die afhankelijk zijn van mining (zoals Bitcoin) of geleidelijke tokenuitgifte (zoals veel altcoins).
“De XRP Ledger heeft geen mechanisme om nieuwe XRP te maken,” benadrukt Schwartz. Dit betekent dat Ripple geen controle heeft over de distributie of creatie van XRP. Iedereen kon vanaf dag één XRP claimen, zonder dat Ripple als poortwachter fungeert. Dat alleen al haalt een flinke angel uit de centralisatiekritiek.
Wat is decentralisatie eigenlijk?
Schwartz daagt de community uit om verder te kijken dan de labels “gecentraliseerd” versus “gedecentraliseerd”. Want laten we eerlijk zijn: die termen worden vaak te pas en te onpas gebruikt. In plaats daarvan draait het om de kern van decentralisatie: kan het netwerk censuur weerstaan, is het vrij van controle door één partij, en blijft het eerlijk en veilig?
Vanuit dat perspectief scoort XRP verrassend goed. De XRP Ledger draait op een netwerk van onafhankelijke validators, die transacties verifiëren zonder dat Ripple de baas speelt. Dit maakt het netwerk robuust tegen manipulatie. Schwartz’ punt is duidelijk: stop met discussiëren over buzzwords en kijk naar hoe het systeem écht werkt.
Ripple’s leiderschap: Een bron van verwarring
Een van de redenen waarom XRP vaak als “gecentraliseerd” wordt bestempeld, is Ripple’s publieke gezicht. Met CEO Brad Garlinghouse als boegbeeld is Ripple een stuk zichtbaarder dan bijvoorbeeld Bitcoin, dat sinds Satoshi Nakamoto’s verdwijning geen leider meer heeft. Maar Schwartz is stellig: het feit dat Ripple een bekend bedrijf is met een CEO betekent niet dat XRP of de XRP Ledger onder hun controle staat.
De XRP Ledger is een onafhankelijk, open-source netwerk. Ripple bouwt weliswaar tools en applicaties die gebruikmaken van XRP, zoals hun betalingsoplossingen voor banken, maar ze hebben geen macht over de blockchain zelf. Het is een beetje als zeggen dat een bedrijf dat Bitcoin-wallets maakt de controle heeft over Bitcoin – dat slaat nergens op.
Hoe gedecentraliseerd is XRP vandaag?
Volgens Schwartz is XRP’s decentralisatie sterker dan veel critici denken. De XRP Ledger draait op een wereldwijd netwerk van validators, waarvan Ripple er slechts een paar beheert. De meerderheid wordt gerund door onafhankelijke partijen, zoals universiteiten, bedrijven en individuen. Dit zorgt ervoor dat geen enkele entiteit, inclusief Ripple, het netwerk kan manipuleren of censureren.
Bovendien houdt Ripple een aanzienlijk deel van de XRP-tokens in escrow, met een transparant vrijgaveschema. Dit voorkomt dat ze de markt kunnen overspoelen met tokens, wat de prijsstabiliteit ten goede komt. Het is een ander model dan Bitcoin’s leiderloze anarchie, maar dat maakt het niet minder gedecentraliseerd.
Waarom dit belangrijk is
De discussie over XRP’s decentralisatie is niet zomaar een academische kwestie. Met speculaties zoals die van McGregor over mogelijke overheidsinvesteringen in XRP, SOL en ADA, staat de munt weer volop in de schijnwerpers. En terwijl de koers van XRP op het moment van schrijven rond de $2,32 schommelt (met een lichte daling van 0,76% in de afgelopen 24 uur), blijft de vraag relevant: is XRP een serieuze speler in de gedecentraliseerde toekomst?
Schwartz’ uitleg maakt één ding duidelijk: XRP is niet Bitcoin, en dat hoeft ook niet. Decentralisatie draait om veiligheid, weerstand tegen censuur en een eerlijk systeem. In dat opzicht houdt XRP prima stand. Of zoals Schwartz het verwoordt: “Het gaat er niet om of er een CEO is, maar of het netwerk gebruikers beschermt tegen centrale controle.”