ECB waarschuwt voor financiële instabiliteit wegens Amerikaanse steun

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft alarm geslagen over mogelijke gevolgen van agressieve Amerikaanse steun aan de crypto-industrie. Volgens de ECB zou een toename van door de dollar gedekte stablecoins de financiële stabiliteit van Europa zou kunnen ondermijnen.

De ECB heeft namelijk om herziening gevraagd van het Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) regelgevingskader voor cryptocurrencies, aldus een beleidsdocument. MiCA is slechts enkele maanden geleden van kracht geworden.

Er wordt gevreesd dat hervormingen in de VS, gesteund door president Donald Trump, zouden kunnen leiden tot een instroom van in dollars genoteerde stablecoins op Europese markten. Dit zou een kapitaalvlucht van Europa naar Amerikaanse activa kunnen veroorzaken, waardoor de financiële soevereiniteit van de EU wordt aangetast en banken worden blootgesteld aan liquiditeitsrisico’s. Daarnaast pleit de ECB voor strengere controles.

ECB en Europese Commissie niet op een lijn

In het rapport werden twee diplomaten en een EU-functionaris geciteerd en volgens hun is het bestaande MiCA-kader robuust genoeg om risico’s van stablecoins het hoofd te bieden. Dit is ondanks potentiële Amerikaanse beleidsmaatregelen zoals de Stablecoin Transparency and Accountability for a Better Ledger Economy (STABLE) en de Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins (GENIUS) wetsvoorstellen, die bedoeld zijn om de Amerikaanse aanwezigheid in de crypto-wereld uit te breiden. Een van de diplomaten gaf aan:

“De Commissie was vrij duidelijk dat zij een andere kijk heeft op deze kwestie. Niet veel (lidstaten) steunden het idee dat we nu overhaast veranderingen in de regels zouden moeten aanbrengen op basis van dit alleen.”

Momenteel vertegenwoordigt de stablecoin-sector een marktwaarde van $234 miljard.

De ECB heeft Europese uitgevers van stablecoins gewaarschuwd over dat zij onder druk zouden kunnen komen te staan door terugkoopverzoeken van zowel EU- als buitenlandse holders. Dit zou mogelijk een financiële run kunnen veroorzaken en instellingen met blootstelling kan schaden. Medeoprichter en CEO van Trading Strategy, Mikko Ohtamaa, schreef op X:

“De bezorgdheid is terecht. Maar de EU had een voorsprong met regelgeving, en heeft die verprutst.”

Volgens Ohtamaa bevindt er geen enkele Europese stablecoin in een goede concurrentie positie wereldwijd vanwege de restrictieve MiCA-regels. Deze zijn sterk beïnvloed door lobby vanuit de bankensector en traditionele financiële instellingen.

Tether groot tegenstander van MiCA

De uitgever van de grootste stablecoin ter wereld, Tether (USDT), is al langer een uitgesproken tegenstander van de MiCA-regelgeving van de EU. Tether-CEO Paolo Ardoino waarschuwde vorig jaar dat MiCA’s vereiste om minimaal 60% van de reserves aan te houden bij EU-banken systemische risico’s zou kunnen veroorzaken, zowel voor stablecoins als voor het bredere banksysteem.

Door het niet voldoen aan de MiCA-vereisten is USDT inmiddels van meerdere grote Europese exchanges verwijderd, waaronder Coinbase, Crypto.com en Kraken.