Bitcoin, Solana en Litecoin rapporteren flinke instroom

In de afgelopen week bereikte de instroom van digitale activa een indrukwekkende $901 miljoen, waarbij Bitcoin (BTC) het grootste deel voor haar rekening nam. In oktober is BTC namelijk de favoriet gebleken bij investeerders, vooruitlopend op de Amerikaanse verkiezingen in november. Ethereum (ETH) zag daarentegen uitstroom terwijl Solana (SOL) en Litecoin (LTC) juist aandacht trokken.

Volgens het laatste rapport van CoinShares zagen beleggingsproducten in digitale activa een totale instroom van $901 miljoen, waarbij de instroom in oktober goed was voor 12% van het totale beheerde vermogen. Dit is de vierde grootste maandelijkse instroom ooit. Tot nu toe heeft de jaar-op-jaar-instroom $27 miljard bereikt, wat bijna het drievoudige is van het record in 2021 van $10,5 miljard.

Bitcoin domineerde het grootste deel van de instroom, met $920 miljoen aan investeringen in BTC-producten. Grote spelers zien dus de dalingen van de Bitcoin-prijs, zoals recentelijk tot $65.000, als mogelijkheden om in te kopen. Aan de andere kant zagen korte Bitcoin-producten een bescheiden uitstroom van $1,3 miljoen. Vetle Lunde, hoofd van onderzoek bij K33, verklaarde het volgende:

“Een recordjaar in de maak! Nettojaarlijkse nominale stromen naar BTC-beleggingsinstrumenten hebben de piek in 2020 overschreden. In 2024 hebben Bitcoin-beleggingsinstrumenten wereldwijd een nettojaarlijkse instroom van 377.000 BTC gezien, waarmee het record van Grayscale uit 2020 van 373.000 BTC is overtroffen.”

In slechts vijf dagen registreerden de de spot Bitcoin ETF’s een instroom van $998 miljoen, wat tussen 21 en 25 oktober was. Opvallend was de grote netto-instroom van $1,15 miljard bij de BlackRock ETF (IBIT), terwijl de ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) een netto-uitstroom van $206 miljoen kende.

De spot BTC ETF’s staan dicht bij een nieuwe mijlpaal van het bezitten van 1 miljoen Bitcoin, wat neerkomt op bijna 5% van de totale BTC-aanvoer. Dit is indrukwekkend, aangezien dit beleggingsproduct deze mijlpaal in slechts 10 maanden na lancering bereikte.

Solana en Litecoin domineren altcoin-instroom

Bij de altcoin-markt zijn er gemengde signalen opgevallen, waarbij Ethereum op de achtergrond raakt. Handelaren beschouwen ETH namelijk niet meer als een “Trump-trade” voor de Amerikaanse verkiezingen. Ondanks de positieve marktstemming kende Ethereum de grootste uitstroom van alle activa vorige week, met een totaal van $35 miljoen.

Solana rapporteerde daarentegen de op een na grootste instroom, waarbij het in dezelfde periode $10,8 miljoen aantrok. Verschillende marktanalisten verwachten dat de Solana-prijsrally doorzet tot $300. Daarnaast heeft Bitcoin-concurrent Litecoin afgelopen week hernieuwde marktaandacht gezien. Momenteel schommelt de prijs van Litecoin rond $70, met uitzicht op een mogelijke rally naar $100.