Bitcoin’s DeFi revolutie: Charles Hoskinson voorspelt grote toekomst

Ondanks de trage transactiesnelheden van het Bitcoin-netwerk en de daarmee gepaard gaande minder ideale gebruikerservaring, heeft Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), een positieve kijk op de toekomst van DeFi binnen het Bitcoin-ecosysteem.

Hoskinson ziet een toekomst waar DeFi naar Bitcoin (BTC) komt, gebruik makend van de veiligheid en liquiditeit van het netwerk, dankzij de enorme marktkapitalisatie van BTC die de $1,3 biljoen overschrijdt. Hij voorspelt dat Bitcoin alles zal overtreffen wat Solana (SOL) en Ethereum (ETH) tot nu toe hebben bereikt.

Bitcoin als DeFi-hotspot?

Hoskinson schetste een beeld van hoe Bitcoin een nieuwe basis voor gedecentraliseerde financiën zou kunnen worden. In een recent bericht op X (voorheen Twitter) gaf hij aan dat hij zich volledig wil inzetten voor de integratie van DeFi op de Bitcoin-blockchain.

Zijn initiatief, The Bitcoin Education Project, dat hij in 2013 lanceerde, richt zich op het verstrekken van gratis, door vakgenoten beoordeelde content over Bitcoin en de bredere crypto-wereld. Met Bitcoin nu “terug in de familie”, is Hoskinson van plan om dit project in 2025 nieuw leven in te blazen met een nieuwe editie van zijn cursus, gericht op ontwikkelaars die applicaties voor Bitcoin willen ontwikkelen.

Ontwikkelaars en tools

Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van Aiken, een moderne programmeertaal ontwikkeld voor het creëren van smart contracts op de Cardano-blockchain. Met Babel-fees kunnen deze ontwikkelaars zelfs hybride applicaties ontwikkelen die zowel Cardano als Bitcoin integreren, waarbij transactiekosten in Bitcoin betaald kunnen worden. Hij concludeerde:

“DeFi komt naar Bitcoin en zal alle prestaties van Solana en Ethereum overtreffen.”

Verandering van inzicht

Deze ambitieuze plannen volgen op een periode waarin Hoskinson Bitcoin eerder kritisch bekeek. Eerder dit jaar suggereerde hij dat de crypto-industrie Bitcoin niet nodig had om te floreren, en in juli voorspelde hij zelfs dat Cardano Bitcoin zou kunnen verdringen. Zijn recente samenwerking met EMURGO en BitcoinOS lijkt echter zijn perspectief te hebben veranderd, door Bitcoin te integreren in een slim contract-laag van Cardano.

Met dit alles in gedachten, lijkt het erop dat Hoskinson’s visie voor Bitcoin en DeFi een nieuwe route uitstippelt voor de integratie van traditionele en moderne blockchain-technologie.