Litecoin stijgt flink na spot ETF-aanvraag en marktsentiment

Litecoin (LTC) is in de afgelopen 24 uur naar een hoogste punt in twee maanden tijd gestegen nadat er nieuws werd gedeeld over de indiening van een spot Litecoin ETF-aanvraag bij de U.S. Securities and Exchange Commission. Litecoin is namelijk met 7,2% gestegen in de afgelopen dag en werd op woensdag 16 oktober verhandeld voor $71,52, de hoogste prijs sinds eind juli.

Deze recente stijging weerspiegelt een toename van 15% ten opzichte van het maandelijkse dieptepunt, met Litecoin’s marktkapitalisatie die groeide van $4,6 miljard op 3 oktober naar meer dan $5,36 miljard op het moment van schrijven.

De opwaartse trend werd ook weerspiegeld op de futures-markt, waar de open interest voor LTC-futures-contracten een hoogtepunt van meerdere maanden bereikte van $170 miljoen. Deze stijging in open interest wijst op een sterke vraag van investeerders en meer betrokkenheid bij het activum.

Een belangrijkste katalysator achter de stijging van Litecoin is de aankondiging van Canary Capital, een investeringsbedrijf gericht op crypto, dat een aanvraag heeft ingediend bij de SEC voor een spot Litecoin exchange-traded fund (ETF). Mocht deze worden goedgekeurd, zou dit particuliere- en institutionele investeerders direct toegang geven tot Litecoin. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in cryptocurrency te investeren zonder de activa direct te bezitten.

Sinds de aankondiging is de token met meer dan 9% gestegen naar een twee maanden hoogtepunt van $72,79. Naast het ETF-nieuws heeft ook een breder positief marktsentiment bijgedragen aan de prijsstijging van Litecoin.

Marktsentiment verschuift drastisch

De crypto fear and greed index, een veelgebruikte indicator van het marktsentiment, is gestegen van een angstniveau van 38 vorige week naar een hebzuchtstand van 77. Deze verschuiving weerspiegelt een verbetering van het algemene vooruitzicht voor de crypto-markt, verder ondersteund door de recente stijging van Bitcoin (BTC) boven $67.000, wat ook winst opleverde voor andere altcoins zoals Ethereum en Solana.

Historisch gezien presteren altcoins zoals Litecoin goed tijdens periodes van optimisme en toenemend vertrouwen in Bitcoin. Volgens gegevens was het sentiment rond Litecoin opvallend positief, terwijl handelaren op X een vergelijkbare vooruitblik hadden.

Volgens analist ZAYK Charts is LTC op de 1-daagse grafiek uitgebroken uit een dalend kanaal, een patroon dat doorgaans wijst op een bullish ommekeer. ZAYK verwacht nu dat de token op korte termijn naar $100 zal stijgen, wat een opwaarts potentieel van 28,5% betekent ten opzichte van de huidige prijs.

Een pseudonieme handelaar onthulde daarnaast dat ze 0,1% van het totale aanbod van Litecoin hebben verzameld als onderdeel van een langetermijn-beleggingsstrategie. Deze investeerder wees op de duurzaamheid van Litecoin en noemde het Lindy-effect—de theorie dat hoe langer een activum heeft overleefd, hoe groter de kans is dat het blijft bestaan—als reden voor hun vertrouwen. Ze geloven ook dat, zodra de huidige “meme-coin” bubbel barst, kapitaal terug zal stromen naar gevestigde cryptocurrencies zoals Litecoin, die de tand des tijds hebben doorstaan.