Crypto bedrijven betaalden $19 miljard aan schikkingen in 2024

In 2024 hebben Amerikaanse toezichthouders tot nu toe meer dan $19 miljard aan schikkingen ontvangen van crypto bedrijven, wat bijna tweederde vertegenwoordigt van alle schikkingen tot nu toe.

Uit gegevens in een rapport van CoinGecko van 9 oktober blijkt dat het failliete crypto-exchange FTX en het bijbehorende handelsbedrijf Alameda verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van deze middelen, met $12,7 miljard betaald aan de Commodity and Futures Trading Commission (CFTC) in een schikking van augustus.

Forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren

In 2024 zijn er acht schikkingen getroffen, waarbij toezichthouders 78% meer hebben binnengehaald dan in 2023, toen er slechts $10,87 miljard werd betaald. Dit vertegenwoordigt echter een stijging van 8.327% ten opzichte van de schikkingswaarden in 2022.

De afgelopen twee jaar zijn er meer schikkingen getroffen met toezichthouders dan in alle voorgaande jaren samen.
De afgelopen twee jaar zijn er meer schikkingen getroffen met toezichthouders dan in alle voorgaande jaren samen. Bron: CoinGecko

De totale schikkingsbedragen omvatten verbeurdverklaringen, ontnemingen, civiele boetes, schikkingen en rente vóór de uitspraak, maar geen individuele rechtszaken tegen leidinggevenden.

Volgens CoinGecko-onderzoeksanalist Lim Yu Qian waren de ineenstortingen van Celsius en Terraform Labs medio 2022 “sleutelmomenten die de verschuiving markeerden van de bullmarkt naar de bearmarkt, met als hoogtepunt de val van FTX, wat leidde tot een nieuwe golf van regelgevende controle in de VS.”

De $4,47 miljard schikking van Terraform Labs met de Securities and Exchange Commission (SEC) met betrekking tot de ineenstorting van de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) in 2022 is de op één na hoogste schikking van het jaar.

Genesis voltooide de top drie voor 2024 met een schikking van $2 miljard die in augustus werd bereikt met het kantoor van de procureur-generaal (OAG). Genesis vroeg in januari 2023 faillissement aan onder Chapter 11.

Toename van de activiteit van toezichthouders in de afgelopen twee jaar

Het jaar is nog niet voorbij en Qian denkt dat, gezien de vasthoudendheid van de toezichthouders, 2024 nog een paar schikkingen kan zien voordat de klok middernacht slaat op 31 december.

“Zelfs met nog een paar maanden te gaan in het jaar, is er in 2024 al een stijging van 78,9% in de schikkingswaarde vergeleken met 2023,” zei ze. Hierop toevoegend zei ze:

“Gegeven dat Amerikaanse toezichthouders geen tekenen vertonen van het verminderen van de controle op de crypto-industrie, zou 2024 mogelijk op koers kunnen zijn om meer schikkingen te registreren dan vorig jaar.”

Dit jaar heeft een recordhoogte bereikt voor schikkingen tussen Amerikaanse toezichthouders en cryptobedrijven.
Dit jaar heeft een recordhoogte bereikt voor schikkingen tussen Amerikaanse toezichthouders en cryptobedrijven. Bron: CoinGecko

Qian benadrukte dat het enige nog actieve bedrijf in 2023 betrokken was bij een opvallende schikking.

“De schikking met Binance is een mijlpaaloverwinning voor Amerikaanse toezichthouders, omdat het de enige miljard-dollar schikking is die tot nu toe aan een operationeel cryptobedrijf is gegeven, ondanks dat het slechts vierde staat in geldwaarde,” zei ze.

In november 2023 kwamen Binance en zijn voormalige CEO, Changpeng “CZ” Zhao, overeen om schuld te bekennen aan verschillende aanklachten, waaronder eisen op het gebied van anti-witwaspraktijken, om rechtszaken met meerdere Amerikaanse toezichthouders op te lossen, waaronder het ministerie van Justitie (DOJ), het ministerie van Financiën en de CFTC.

Sinds 2019 hebben Amerikaanse toezichthouders ongeveer $31,92 miljard aan schikkingen geïnd van crypto bedrijven.