Twee cryptoplatforms beschuldigd van fraude door Washington

Twee cryptoplatforms worden beschuldigd van fraude door het Department of Financial Institutions van de staat Washington. Beide bedrijven zouden beleggers hebben gelokt met beloften van enorme rendementen, maar blokkeerden later opnames en eisten extra kosten. Een belegger verloor $64.000 aan een van de platforms nadat hij werd gevraagd een “veiligheidsreserve” te betalen. De platforms worden beschuldigd van het misbruiken van sociale media en berichtendiensten om slachtoffers te lokken.

Washington State pakt frauduleuze cryptoplatforms aan

Op 2 oktober 2024 bracht de Securities Division van het Department of Financial Institutions van de staat Washington fraudeaanklachten naar voren tegen de cryptoplatforms Nasdaqkk.cc en Sequoia-Platform. Beide platforms zouden hun banden hebben misleid en beleggers hebben gelokt met cryptobeleggingsplannen die aanzienlijke rendementen beloofden, maar opnames blokkeerden.

In het geval van Nasdaqkk.cc werd een belegger via Facebook benaderd en investeerde uiteindelijk $64.000. Toen de belegger probeerde geld op te nemen, ontving hij een “veiligheidsreserveringswaarschuwing” waarbij een extra vergoeding van 15% werd geëist om zijn account te ontgrendelen. De belegger weigerde de vergoeding te betalen en kon vervolgens niet meer bij zijn geld komen. Het Department of Financial Institutions (DFI) merkte op:

“Dit lijkt een vorm van ‘advance fee fraude’ te zijn. Dit komt ook vaak voor bij cryptobeleggingsplannen die sociale mediagroepen gebruiken.”

Het platform beweerde ten onrechte een band te hebben met de Nasdaq-beurs, wat door DFI werd bevestigd als onjuist, aangezien de beurs niet betrokken is bij cryptohandel.

Sequoia-Platform eist extra vergoedingen en dreigt met rechtszaak

In het geval van Sequoia-Platform werd een belegger gelokt via een online advertentie. Het rapport vermeldt:

“De belegger leerde over de cryptobelegging via een online advertentie. Nadat de belegger geïnteresseerd raakte, werd de communicatie verplaatst naar een berichtenapplicatie zoals Whatsapp of Telegram.”

De belegger, die $22.000 in Bitcoin (BTC) investeerde, werd onderworpen aan meerdere eisingen van vergoedingen, maar kon zijn geld niet opnemen. Sequoia-Platform dreigde de belegger met een rechtszaak, en de autoriteiten hebben sindsdien het domein in beslag genomen. DFI waarschuwde opnieuw consumenten om de licenties van beleggingsprofessionals te controleren en voorzichtig te zijn bij het aangaan van transacties met onbekende entiteiten.