Crypto-detective waarschuwt voor offline overvallen op cryptogebruikers in West-Europa

ZachXBT, een vooraanstaande crypto-detective, heeft zijn zorgen geuit over een toename van gewelddadige overvallen op crypto-investeerders in West-Europa. Deze overvallen worden vaak op een gewelddadige manier uitgevoerd, waarbij criminelen cryptogebruikers fysiek aanvallen om toegang te krijgen tot hun digitale bezittingen.

Stijging van offline cryptodiefstallen

In een bericht dat via zijn Telegram-kanaal werd gedeeld, liet ZachXBT weten dat verschillende prominente leden van de cryptogemeenschap de afgelopen maanden onder schot zijn gehouden bij deze offline aanvallen. Hij verklaarde:

“Ik heb de afgelopen maanden een toename gezien van irl-overvallen op cryptohandelaren in West-Europa. Deze incidenten betreffen bekende personen uit de cryptogemeenschap die zijn bedreigd met vuurwapens.”

ZachXBT waarschuwde zijn volgers dan ook om extra voorzichtig te zijn:

“Nu de rest van de cyclus voortduurt, wees uiterst voorzichtig met wie je je winsten deelt en met wie je in het echt afspreekt.”

De afgelopen tijd zijn meerdere prominente figuren in de cryptomarkt overvallen. Een recent geval betreft Nick Drakon, CEO van Revelo Intel, een crypto-onderzoeksbureau. Op 5 september onthulde Drakon via X (voorheen Twitter) dat hij het doelwit was geworden van een goed georganiseerde groep criminelen die hem onder schot hielden, zijn familie bedreigden en hem dwongen zowel persoonlijke als bedrijfsfondsen over te maken. Drakon besloot dan ook af te treden na het incident.

Volgens Drakon hadden de aanvallers gedetailleerde kennis van de crypto-adressen die aan zijn bedrijven waren gekoppeld, wat erop wijst dat ze goed voorbereid waren. Drakon suggereerde ook dat de criminelen mogelijk hulp kregen van iemand binnen Revelo Ventures, de investeringstak van het bedrijf.

Wereldwijde dreiging van offline cryptodiefstal

Hoewel de recente golf van gewelddadige aanvallen vooral in West-Europa plaatsvindt, zijn deze incidenten niet beperkt tot deze regio. Zo werd in Oekraïne een buitenlander ontvoerd en vermoord, waarbij zijn ontvoerders $170.000 in Bitcoin (BTC) stalen. Daarnaast hebben ook andere delen van de wereld, zoals Hong Kong en Singapore, een toename gezien van fysieke overvallen op cryptohandelaren.

Door deze dreiging, adviseren wij crypto-investeerders om niet te pronken met hun rijkdom en om face-to-face transacties met onbekenden te vermijden. Wees voorzichtig, zowel online als offline.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!