Econoom: Goud is op weg naar zijn beste jaar sinds 1979

De bekende econoom en voorstander van goud, Peter Schiff, heeft benadrukt dat goud op weg is naar een van zijn beste jaren sinds 1979, toen de goudprijs met maar liefst 126% steeg.

Goudprijs breekt records, terwijl mijnbouwaandelen achterblijven

In een recent bericht op X benadrukte Schiff dat de goudprijs in 2024 al met meer dan $540 gestegen is, wat de grootste stijging in dollarwaarde is in de geschiedenis van het edelmetaal. Hij wees er verder op dat beleggers nog steeds de bullmarkt niet lijken op te merken.

Ondanks de indrukwekkende stijging van goud, blijven mijnbouwaandelen echter achter. Schiff noemde de GDX, een ETF die bedrijven in de goudwinning volgt, die slechts met 31% is gestegen. Hij merkt op dat beleggers de bullmarkt mogelijk nog niet volledig hebben opgemerkt en mijnbouwaandelen niet hebben toegevoegd aan hun portefeuilles. Daarnaast waarschuwde Schiff dat veel beleggers geneigd zijn om hun posities in mijnbouwaandelen snel te verkopen bij zelfs kleine terugvallen in de goudprijs.

Nog niet klaar met stijgen

In zijn bericht benadrukte de goud-voorvechter dat de Federal Reserve onlangs de rente met 50 basispunten verlaagde, de eerste verlaging in vier jaar, wat een positieve invloed heeft gehad op de goudprijs. Sinds deze beslissing heeft goud een stijging van 26% doorgemaakt en het lijkt de stijging van 32% in 2007 te kunnen overtreffen.

Schiff wees tot slot op de economische factoren die de stijgende goudprijs ondersteunen. De inflatie blijft ruim boven de doelstelling van 2%, en de staatsschuld blijft groeien, terwijl de Fed de rente verder verlaagt. Hij stelde dat deze combinatie van factoren geen toeval is en dat goud een veilige haven blijft te midden van deze economische onzekerheden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!