Door de anonimiteit van de cryptocurrency-industrie is deze de afgelopen maanden een doelwit geworden van identiteitsgerelateerde fraude. Uit een fraudeverslag van AU10TIX blijkt dat crypto-platforms in het tweede kwartaal van 2024 verantwoordelijk waren voor 29% van de wereldwijde pogingen tot identiteitsfraude. Dit plaatst de sector direct achter de betalingsindustrie, die goed was voor 52%.
Nu betalingsproviders hun beveiliging aanscherpen, richten fraudeurs zich op gedecentraliseerde exchanges en wallets. De anonimiteit van transacties op blockchain-netwerken maakt ze aantrekkelijk voor criminelen die nepaccounts aanmaken en frauduleuze praktijken uitvoeren.
Deze toename past binnen een bredere trend waarbij cybercriminelen zich richten op minder streng gereguleerde sectoren. Volgens het rapport maken fraudeurs steeds vaker gebruik van imitatiebots, versterkt met deepfake-technologie, om realistische nepaccounts te creëren en platforms te infiltreren voor frauduleuze doeleinden.
Enkele bekende personen die doelwit zijn geweest van deepfakes voor crypto-scams, zijn onder andere Vitalik Buterin (Ethereum), Brad Garlinghouse (Ripple), Elon Musk (Tesla) en Tim Cook (Apple).
Hoewel sommige fraudepogingen mislukken, zijn andere succesvol. Uit een rapport van Bitget in juni 2024 bleek dat de verliezen door deepfake-oplichting in de afgelopen twee jaar meer dan $79 miljard hebben bereikt, met een toename van 245% in 2024.
In het tweede kwartaal van 2024 leed de cryptosector verliezen van $572 miljoen door fraude en hacks. Gegevens van Chainalysis laten zien dat in 2023 voor $24,2 miljard aan illegale transacties in de crypto-wereld plaatsvond, goed voor 0,34% van het totale crypto-handelsvolume.
Dit is een daling vergeleken met voorgaande jaren, wat wijst op betere beveiligingsmaatregelen. Desondanks is er in recente maanden een toename van ransomware- en dark web-activiteiten met betrekking tot cryptocurrency.
Het AU10TIX-rapport benadrukt ook dat de stijging van identiteitsfraude wereldwijd, vooral in de Azië-Pacific regio, zorgwekkend is. Daar steeg het fraudepercentage met 24% tussen 2022 en 2023 tot 3,27%.
Daarnaast heeft de opkomst van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en Fraud-as-a-Service bijgedragen aan de kwetsbaarheid van de crypto-sector. Rapporten tonen aan dat DeFi-platforms bijzonder gevoelig zijn voor aanvallen, waarbij in het eerste kwartaal van 2024 $739 miljoen werd gestolen door phishing, hacks en zwakke beveiligingsprotocollen.