Dit vorm van crypto-oplichting is het meest lucratief in 2024

Nieuwe gegevens van marktanalyseplatform Chainalysis onthullen dat één bepaalde vorm van crypto-oplichting het meest lucratief gebleken is in 2024.

In het halfjaarlijkse cryptocriminaliteitsrapport van 2024 onthult Chainalays dat zogenaamde Pig Butchering (vertaald varkensslachting) – of een plan waarbij kwaadwillenden online persona’s gebruiken om langzaam het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen om hen aan te moedigen te investeren in nepkansen – de meeste inkomsten genereerde in 2024. Het beschrijft het als volgt:

“Pig Butchering is het grootste type oplichting dat inkomsten genereert YTD (year to date). Een oplichtingscomplex in Myanmar dat voor het eerst on-chain werd waargenomen in 2022, heeft dit jaar tot nu toe minstens $101,22 miljoen opgebracht.”

Volgens het crypto-inlichtingenbureau is een van de grootste overtreders in de cryptowereld Huione Guarantee, een frauduleus Chinees investeringsbedrijf dat legitiem is begonnen. Het legt uit:

“Huione Guarantee heeft sinds 2021 meer dan $49 miljard aan cryptocurrency-transacties verwerkt, aanzienlijk meer dan eerder werd gerapporteerd…

Historisch gezien heeft Huione Group legitieme diensten aangeboden, als een overmakingssysteem voor overzeese overboekingen en verzekeringsdiensten.

Op een gegeven moment waagde het bedrijf zich ook aan de luxetoerismebranche. Het platform, Huione Guarantee, lijkt echter veel te worden gebruikt voor illegale crypto-gebaseerde activiteiten, waaronder Pig Butchering, beleggingsfraude en het witwassen van geld.”

Chainalysis merkt verder op dat oplichters nu deelnemen aan kortere oplichtingspraktijken om de efficiëntie te vergroten en detectie te voorkomen. Het sluit af met:

“Oplichters passen on-and-off chain aan om verwoestendere oplichtingspraktijken van kortere duur uit te voeren. Om zich in te dekken tegen ontdekking en verstoring, regenereren of onderhouden veel van deze operaties veel kleinere, gelijktijdige campagnes die grotere georganiseerde oplichtingssyndicaten in stand houden.”

Eerder dit jaar klaagde het Department of Justice (DOJ) twee Chinese staatsburgers aan voor het naar verluidt runnen van een Pig Butchering-fraude en het witwassen van miljoenen dollars. Het duo werd betrapt met een cryptowallet met meer dan $340 miljoen aan gestolen digitale activa en riskeert tientallen jaren achter de tralies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!