Bitcoin koers daalt naar $59.000, on-chain data onthult waarom

Zoals jullie vast allemaal al gezien hebben in jullie portfolio’s, heeft de Bitcoin koers de afgelopen dag een duikvlucht naar het niveau van $59.000 waargenomen. Wat was de precieze reden echter achter de beweging? On-chain gegevens kunnen ons gelukkig hierbij helpen.

Beurzen registeren flinke instroom vlak voor crash

In een nieuw bericht op X besprak CryptoQuant Head of Research Julio Moreno de laatste trend in Bitcoin Exchange Inflow. Exchange Inflow is een on-chain metriek die het totale bedrag aan activa bijhoudt dat wordt overgedragen naar de wallets van gecentraliseerde exchanges.

Beleggers storten veel munten op deze platforms wanneer de waarde van deze indicator hoog is. Een van de belangrijkste redenen waarom houders naar exchanges kunnen overstappen, is voor verkoopdoeleinden, dus deze trend kan bearish gevolgen hebben voor de waarde van BTC.

Aan de andere kant impliceert de lage metriek dat houders niet zoveel munten van zelfbewaring naar exchanges verplaatsen, wat, afhankelijk van of er ook uitstromen plaatsvinden, potentieel bullish kan zijn voor de cryptocurrency.

Hier is de grafiek die Moreno deelde en die de trend in de Bitcoin Exchange Inflow van de afgelopen dagen laat zien:

Bron: CryptoQuant

Zoals weergegeven in de grafiek hierboven, zag de Bitcoin Exchange Inflow een aantal opmerkelijke pieken in de aanloop naar de laatste prijsdaling. De versie van de indicator in de grafiek is specifiek voor de spotplatforms, dus verkopen was waarschijnlijk het doel van de investeerders die deze stortingen deden.

Whales besloten ook te verkopen

Het hoofd van CryptoQuant heeft echter ook de gegevens voor een andere metriek bijgevoegd: de Spent Output Value Bands-versie van de Exchange Inflow, onder de grafiek voor de Exchange Inflow. Deze indicator laat zien hoe de Exchange Inflow is verdeeld op basis van de omvang van de transacties. Zie hieronder:

Bron: CryptoQuant

In de grafiek heeft Moreno specifiek de waardeband van 1.000 tot 10.000 BTC gemarkeerd, wat overeenkomt met adressen met tussen de 1.000 en 10.000 tokens in hun saldo. Investeerders van deze omvang staan ​​in de volksmond bekend als de whales en worden beschouwd als één van de meest invloedrijke entiteiten op de markt.

Zoals de grafiek laat zien, steeg de Exchange Inflow voor deze grote Bitcoin-houders ook, samen met de pieken in de algemene metriek, wat impliceert dat de whales bijdroegen aan een deel van de stortingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!