SEC klaagt broers aan voor $60 miljoen crypto ponzi-schema

Met de groeiende populariteit van crypto-handel neemt ook het aantal oplichtingspraktijken in de sector toe. Vooral nieuwe crypto-gebruikers of degenen die op zoek zijn naar snelle winsten worden steeds vaker slachtoffer van fraude, zoals Ponzi-schema’s, “pig butchering,” en andere vormen van oplichting.

Een voorbeeld hiervan is een voormalige bankdirecteur uit Kansas, die veroordeeld werd tot 24 jaar gevangenisstraf nadat hij miljoenen had verloren in een “pig butchering”-oplichting. Het geld dat hij verloor, had hij bovendien gestolen van de bank. In een ander geval heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) twee broers aangeklaagd die beschuldigd worden van het verduisteren van $60 miljoen in een Ponzi-schema met neppe crypto-bots.

Volgens documenten van de SEC zijn de broers Jonathan en Tanner Adam, die de bedrijven GCZ Global LLC en Triten Financial Group LLC leidden, beschuldigd van het uitvoeren van een Ponzi-schema ter waarde van $60 miljoen. Dit schema heeft naar schatting 80 mensen getroffen.

Jonathan, die al eerder drie keer veroordeeld is voor fraude met effecten, loog over zijn achtergrond om het vertrouwen van investeerders te winnen. Hij en zijn broer werden op 26 augustus aangeklaagd in een rechtbank in het Northern District of Georgia.

De fraude vond plaats tussen januari 2023 en juni 2024 en duurde meer dan een jaar. Jonathan en Tanner misleidden 80 crypto-beleggers met de belofte van maandelijkse rendementen van 13,5%. Ze beweerden geautomatiseerde crypto-handelsbots te hebben die winstgevende arbitragehandel konden uitvoeren.

Daarnaast beweerden ze dat het geld van investeerders zou worden gebruikt via smart contracts voor leningen en flitskredieten om de arbitragehandel te financieren. Echter, volgens de SEC-onderzoeken bestond er geen dergelijk fonds, en werd het geld in werkelijkheid voor persoonlijke doeleinden gebruikt.

“De Adam-broers beloofden hun investeerders hoge rendementen op een crypto-investering die niet bestond, en gebruikten vervolgens de fondsen om Ponzi-achtige betalingen te doen en luxe goederen, recreatievoertuigen en dure huizen te kopen,” verklaarde Justin C. Jeffries, Associate Director of Enforcement bij het SEC-kantoor in Atlanta.

De Adam-broers gaven investeerders de garantie dat hun fondsen veilig waren en zouden worden vastgezet in smart contracts zonder dat iemand er toegang toe had. Dit bleek echter niet waar te zijn.

Ze wisten $61,5 miljoen op te halen van investeerders, waarvan $53,9 miljoen werd gebruikt voor persoonlijke verrijking, rentes, bemiddelingsvergoedingen, en terugbetalingen van hoofdsommen. De aanklacht stelt dat $30 miljoen werd besteed aan de bouw van een luxe appartement in Miami, $1,8 miljoen aan de bouw van een huis in Texas, en $480.000 aan de aanschaf van auto’s en andere voertuigen.

Het appartement en het huis in Texas werden toegeschreven aan Tanner Adam, terwijl Jonathan Adam $480.000 gebruikte voor luxeauto’s en recreatievoertuigen. Volgens de SEC bleef er uiteindelijk slechts $400.000 over op de officiële rekeningen, terwijl de rest van het geld werd opgebruikt voor persoonlijke uitgaven.

De autoriteiten blijven zich inzetten voor striktere regelgeving in de crypto-sector. Recentelijk trad de SEC op tegen Abra vanwege niet-geregistreerde crypto-aanbiedingen, wat de roep om strengere regels en toezicht onder bezorgde investeerders verder heeft aangewakkerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!