Turkse autoriteiten arresteren Zweedse staatsburger vanwege zijn betrokkenheid bij cryptocurrency-scam van $4 miljard

De Turkse autoriteiten hebben een Zweedse staatsburger gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het orkestreren van een cryptocurrency-scam, bekend als OmegaPro, die naar verluidt ongeveer $4 miljard heeft buitgemaakt van investeerders.

OmegaPro was een platform dat opereerde onder het mom van een legitieme investeringsmogelijkheid. Het bleek echter een piramidespel te zijn, wat betekent dat fondsen van nieuwe investeerders gebruikt werden om rendementen te betalen aan eerdere deelnemers, waardoor een misleidende illusie van winstgevendheid werd gecreëerd. Deze strategie zorgde een tijdje voor de duurzaamheid van het plan, echter stortte dit al snel als een kaartenhuis in elkaar.

Volgens een rapport van 21 augustus van Turkiye Today werd Andreas Szakacs, die de alias Emre Avci had aangenomen toen hij naar Turkije verhuisde, gearresteerd na een tip van een anonieme informant. De informatie leidde de autoriteiten naar een villa in Istanbul, waar Szakacs op 9 juli werd gearresteerd. Abdul Ghaffar Mohageh, een Nederlander die ongeveer 3.000 slachtoffers vertegenwoordigde die gezamenlijk $103 miljoen verloren in de oplichting, bevestigde de arrestatie verder. Mohageh had tevens zelf $7 miljoen geïnvesteerd in OmegaPro.

De scam stopte nadat het in november 2022 stopte met het uitbetalen van fondsen en uiteindelijk sloot het in juli 2023 volledig. Door de ineenstorting van het plan konden veel investeerders niet meer bij hun geld, wat leidde tot wijdverbreide financiële verliezen en nood onder de klanten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!