Crypto-supporters ondersteunen Amerikaanse presidentskandidaten met $119 miljoen

Nu de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen, hebben verschillende grote crypto-entiteiten hun grote financiële bedragen gedaan om ervoor te zorgen dat hun favoriete kandidaat wint. Zo hebben tot nu toe Coinbase, Ripple en een paar andere cryptogiganten meer dan $119 miljoen gestort naar super-PAC’s, die om één reden bestaan: om pro-crypto-politici te steunen.

Fairshake PAC heeft tot nu toe $202,9 miljoen binnengehaald, waarvan meer dan de helft rechtstreeks afkomstig is van cryptobedrijven. En ook grote durfkapitalisten en crypto-whales hebben hun bijdrage geleverd, waaronder Andreessen Horowitz ($44 miljoen), de Winklevoss-tweeling, oprichters Gemini Exchange, ($5 miljoen) en Brian Armstrong, CEO van Coinbase, ($1 miljoen). De laatstgenoemde vatte het samen met de volgende woorden:

“Geld maakt het verschil. Ten goede of ten kwade, zo werkt ons systeem.”

Hoewel ze niet rechtstreeks aan campagnes kunnen doneren, kunnen bedrijven onbeperkt geld in super-PAC’s dumpen, zolang er geen directe coördinatie met de kandidaten is. Maar er zijn nog steeds regels. Zo mogen bedrijven met federale contracten bijvoorbeeld niet bijdragen aan verkiezingscampagnes.

Coinbase, een federale aannemer, wordt al geconfronteerd met aanklachten wegens vermeende overtreding van deze regel met zijn donatie van $25 miljoen aan Fairshake en nog eens $500.000 aan het Congressional Leadership Fund.

Het werpt zijn vruchten af

De strategie van de crypto-industrie lijkt echter te werken. Van de 42 primaire races waarbij door crypto ondersteunde super PAC’s betrokken raakten, wonnen ze er 36. En toen het Huis van Afgevaardigden stemde over een wetsvoorstel om de cryptoregulering te veranderen van de SEC naar de CFTC, braken 71 Democraten de gelederen met de regering-Biden.

Zelfs Donald Trump, die vroeger sceptisch was over crypto, is nu een volledige crypto-supporter. Op Bitcoin 2024 in juli verklaarde hij dat hij van de VS de ‘cryptohoofdstad van de planeet’ zou maken. Hij heeft het zelfs over het creëren van een ‘strategische Bitcoin-reserve’.

De adviseurs van Kamala Harris hebben naar verluidt ook contact opgenomen met cryptobedrijven om de relaties te “resetten”, en leider van de meerderheid in de Senaat, Chuck Schumer, verklaarde onlangs tijdens een “Crypto4Harris”-inzamelingsactie dat “crypto hier zal blijven, wat er ook gebeurt”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!