Brazilië voortrekker in Solana ETF goedkeuring

De Braziliaanse effectenautoriteit CVM heeft zich opnieuw onderscheiden als de enige toezichthouder ter wereld die een spot Solana ETF heeft goedgekeurd. Deze week gaf de CVM groen licht voor de tweede Solana spot exchange-traded fund (ETF), slechts enkele dagen nadat het de allereerste goedkeuring voor dit type product wereldwijd had verleend. Dit nieuws werd dinsdag bevestigd in de centrale database van de toezichthouder.

Volgens de gegevens van de CVM wordt de nieuwe spot Solana ETF aangeboden door Hashdex, een Braziliaanse vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van $962 miljoen. Het fonds wordt ontwikkeld in samenwerking met de investeringsbank BTG Pactual en bevindt zich momenteel in de pre-operationele fase.

Geen onbekende in de ETF-markt

Hashdex is hiermee de tweede vermogensbeheerder in Brazilië die een Solana ETF-goedkeuring heeft ontvangen van de CVM. Eerder, op 8 augustus, zette de CVM al een belangrijke stap door als eerste toezichthouder wereldwijd een spot Solana ETF te autoriseren. Dit eerste product wordt beheerd door QR, terwijl Vortx verantwoordelijk is voor het beheer.

Hashdex is geen onbekende in de ETF-markt. Het bedrijf heeft eerder een Nasdaq Crypto Index ETF gelanceerd en biedt daarnaast ook Bitcoin en Ethereum ETFs aan.

VS is niet zo soepel

In de Verenigde Staten stuiten vermogensbeheerders echter nog steeds op hindernissen bij het lanceren van een spot Solana ETF. De Amerikaanse SEC blijft terughoudend en heeft recent de vooruitzichten op goedkeuring verder gedwarsboomd nadat de Chicago Board Options Exchange (CBOE) de 19b-4-aanvragen voor de Solana ETF van haar website haalde. Deze aanvragen waren ingediend door VanEck en 21Shares.

Bloomberg-analist Eric Balchunas merkte op dat de Amerikaanse SEC de ingediende aanvragen nooit op haar eigen website heeft geplaatst, wat volgens hem wijst op een gebrek aan bereidheid om de aanvragen serieus in overweging te nemen. Hij omschreef de kans op goedkeuring als “een sneeuwbal in de hel.”

Ondanks de tegenslagen in de VS blijft Matthew Sigel, hoofd Digital Asset Research bij VanEck, volhouden dat het goedkeuringsproces voor hun Solana ETF nog steeds aan de gang is. Hij blijft tevens vertrouwen hebben in de komst van een dergelijk product.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!