VanEck-manager blijft geloven in Solana ETF-goedkeuring

Ondanks het feit dat de verwachtingen rondom een mogelijk spot Solana ETF afgenomen zijn, blijft VanEck-manager Matthew Sigel geloven in de komst van een dergelijk product, waarbij hij de gedecentraliseerde aard van het activum benadrukt.

Sigel, die leiding geeft aan Digital Asset Research bij VanEck, is opvallend genoeg nog steeds optimistisch over de mogelijke goedkeuring van een Solana ETF. Hij wijst op verschillende factoren om zorgen over het verwijderde 19b-4-document van de CBOE-website te verminderen.

Solana gedraagt zich als een commodity

Sigel gaf aan dat Solana volgens juridische inzichten vergelijkbaar is met Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), en dus als een commodity kan worden beschouwd. Dit statement kwam naar voren na discussies over het verwijderen van bepaalde documenten van de CBOE-website. In een recente tweet onderstreepte Sigel dat bepaalde activa door rechtbanken en regelgevers zowel als effecten en commodities kunnen worden gezien, afhankelijk van de markten waarin ze opereren. Hij zei het volgende:

“Om het duidelijk te maken: VanEck beschouwt SOL als een commodity, net als BTC en ETH. Deze visie is gebaseerd op de veranderende juridische perspectieven, waarbij rechtbanken en regelgevende instanties beginnen te erkennen dat bepaalde crypto-activa in primaire markten als effecten kunnen functioneren, maar meer als commodities in secundaire markten.”

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft meerdere activa als effecten bestempeld, wat voor onzekerheid onder investeerders heeft gezorgd. De SEC heeft ook juridische stappen ondernomen tegen cryptobeurzen die diensten aanbieden voor vermeende effecten. Dit heeft de groei van de markt geremd en heeft geleid tot een toenemende roep om meer decentralisatie. Sigel benadrukte ook de sterke infrastructuur en het nut van Solana als belangrijke factoren. Bovendien voorspelde hij dat de juridische strijd tussen de SEC en Coinbase tot een einde zal komen.

Decentralisatie blijft een sleutelfactor

Volgens Sigel van VanEck heeft Solana (SOL) aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van netwerkdecentralisatie, waarbij de top 100 houders nu 27% van de totale voorraad bezitten, een aanzienlijke daling in het afgelopen jaar. Het netwerk telt meer dan 1.500 validators verspreid over 41 landen, terwijl slechts 10% van de adressen minder dan 9% van de voorraad in handen heeft.

“De aankomende Firedancer-client zal de decentralisatie verder versterken, waardoor geen enkele entiteit de blockchain kan domineren. Deze gedecentraliseerde infrastructuur, samen met SOL’s nut en economische rol, brengt het dichter bij digitale commodities zoals BTC en ETH. We blijven vastbesloten deze visie te verdedigen samen met onze beurs-partners bij de relevante regelgevende instanties.”

Het is echter nog maar de vraag of de Amerikaanse toezichthouder dezelfde mening deelt als Sigel. Het lijkt echter een kwestie van tijd, voordat munten zoals Solana (SOL) ook ETF’s gelanceerd zien worden. We houden jullie hier uiteraard van op de hoogte!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!