3AC-vereffenaars dienen claim van $1,3 miljard in tegen Terraform Labs

De vereffenaars van het failliete cryptocurrency hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) hebben een schadeclaim ingediend tegen het eveneens failliete crypto-bedrijf Terraform Labs. Ze willen een vergoeding voor de verliezen die ze hebben geleden na de ineenstorting van het Terra-ecosysteem in mei 2022.

Op 9 augustus dienden de vereffenaars van 3AC een claim van $1,3 miljard in bij een federale rechtbank in Delaware, volgens een rapport van de juridische nieuwsdienst Law360. In hun claim beschuldigen de vereffenaars Terraform Labs ervan dat ze het Singaporese hedgefonds hebben misleid over de stabiliteit van de tokens in het Terra-ecosysteem, waaronder de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) en de daaraan gekoppelde token Terra Luna (LUNA).

De vereffenaars, vertegenwoordigd door Russell Crumpler en Christopher Farmer van Teneo Holding, beweren dat Terraform Labs de waarde van de tokens kunstmatig heeft opgeblazen door misleidende reclame.

Deze misleidingen hebben 3AC ertoe gebracht zwaar te investeren in Terra, slechts enkele maanden nadat UST zijn koppeling met de dollar verloor, wat leidde tot een grote crash van het Terra-ecosysteem die veel crypto-bedrijven heeft geraakt.

Daarom eisen de vereffenaars van 3AC een schadevergoeding voor hun directe aankopen van UST en Luna, evenals voor het volledige verlies van waarde van hun cryptoinvesteringen door de ineenstorting van LUNA en UST.

Dit nieuwe verzoek van de vereffenaars komt een paar maanden nadat Terraform Labs medeoprichter Do Kwon in een civiele zaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission in april 2024 aansprakelijk werd gesteld voor het misleiden van investeerders. Kwon werd eerder vrijgelaten uit de gevangenis in Montenegro nadat zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea om zijn uitlevering hadden gevraagd.

Het fonds werd in 2012 opgericht door Su Zhu en Kyle Davies, oud-studenten van Columbia University, en groeide uit tot een van ’s werelds grootste crypto-hedgefondsen met een beheerd vermogen tot $18 miljard.

Enkele maanden na de crash van Terra kon 3AC niet voldoen aan de margestortingen van zijn kredietverstrekkers en vroeg het bedrijf eind 2022 faillissement aan. Momenteel is 3AC verwikkeld in insolventieprocedures in de Britse Maagdeneilanden.

Vorig jaar verbood een rechtbank in de Britse Maagdeneilanden de medeoprichters Zhu en Davies om activa ter waarde van maximaal $1,1 miljard over te dragen of te verkopen. De vereffenaar van 3AC, Teneo, schat dat schuldeisers na het faillissement in 2022 ongeveer $3,3 miljard van 3AC tegoed hadden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!