Celsius klaagt Tether aan voor $3,5 miljard

Defunct cryptocurrency exchange Celsius heeft een rechtszaak aangespannen tegen Tether waarin het misbruik van activa beweert en ongeveer $3,5 miljard aan BTC-teruggaven, schadevergoedingen en juridische kosten eist.

Tether meldt dat Celsius in zijn rechtszaak de teruggave van ongeveer $2,4 miljard aan BTC zoekt. Echter, openbaar beschikbare gerechtelijke documenten tonen aan dat Celsius de rechtbank heeft gevraagd om verlichting in de vorm van 57.428,64 BTC of de huidige marktwaarde in dollars, plus schadevergoedingen en juridische kosten.

Celsius klaagt Tether aan

De rechtszaak beweert dat, tijdens de faillissementsprocedure van Celsius, Tether het een specifiek bedrag aan USDT (het stablecoin van het bedrijf, een cryptocurrency ondersteund door de Amerikaanse dollar) leende. In ruil voor deze lening stuurde Celsius 39.542,42 BTC als onderpand naar Tether.

Toen de prijs van Bitcoin (BTC) daalde en volgens de overeenkomst tussen de twee partijen, moest Celsius verder onderpand leveren om liquidatie te voorkomen.

Volgens de rechtszaak beweert Celsius dat Tether de BTC liquideerde tegen een prijspunt dat bijna precies de schuld dekte, zonder het de kans te geven extra onderpand te verstrekken.

Tether reageert

Volgens Tether is de rechtszaak ongegrond. Het bedrijf noemde de procedure een “shake down” en beloofde zich “krachtig te verdedigen” tegen “ongefundeerde aantijgingen” in een recente blogpost.

Tether zegt dat het, in plaats van de positie van Celsius in strijd met hun contract te liquideren, Celsius was die de verkoop aanvroeg nadat het ervoor koos geen extra onderpand te verstrekken:

“Toen Celsius ervoor koos geen extra BTC te plaatsen, heeft het Tether opgedragen het BTC-onderpand dat Tether vasthield te liquideren om zijn ongeveer 815 miljoen USD₮ positie bij Tether te sluiten.”

Hoewel Tether geen twijfel laat bestaan over zijn inzet om de rechtszaak te bestrijden, is het ook snel geweest om USDT-belanghebbenden gerust te stellen. Met een verwijzing naar zijn $12 miljard aan geconsolideerd eigen vermogen, verklaarde het bedrijf dat “zelfs in het meest afgelegen scenario waarin deze ongegronde rechtszaak ergens toe zal leiden, Tether-tokenhouders niet zullen worden getroffen.”

Schadevergoedingen

Zoals hierboven vermeld, lijkt het exacte bedrag dat Celsius zoekt in twijfel te zijn. Het aantal dat momenteel wordt gerapporteerd in de crypto-gemeenschap, en aangehaald in de blogpost van Tether, komt overeen met 39.542,42 BTC, ter waarde van ongeveer $2,4 miljard per 10 augustus.

Volgens pagina 28 van de juridische indiening willen de eisers echter ook twee andere transfers die tijdens dezelfde periode zijn gemaakt, nietig laten verklaren.

Als onderdeel van de “gebed om verlichting” van de rechtszaak, vraagt men de rechtbank om “de gedaagden te verplichten aan de eisers de 15.658,21 Bitcoin, 2.228,01 Bitcoin, en 39.542,42 Bitcoin die door de eisers preferentieel aan de gedaagden zijn overgedragen” of de huidige dollarwaarde daarvan terug te geven.

Samen komen die drie overdrachten uit op 57.428,64 Bitcoin. Per 10 augustus, tegen een prijs van $60.627 per BTC, lijkt Celsius ongeveer $3,48 miljard aan Bitcoin te zoeken.

Bovendien eist de rechtszaak van Celsius ook niet minder dan $100 miljoen aan schadevergoedingen “plus aanvullende schadevergoedingen die tijdens het proces worden bepaald” en juridische kosten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!