BIS publiceert nieuwe vereisten voor banken die XRP willen aanhouden

De Bank for International Settlements (BIS) heeft nieuwe vereisten vrijgegeven voor banken die XRP en andere cryptocurrencies van “Groep 2” willen aanhouden.

De BIS, die zichzelf positioneert als een bank voor centrale banken wereldwijd, heeft nieuwe regelgeving geïntroduceerd die de blootstelling van banken aan cryptocurrencies van Groep 2 regelt. Met name had de BIS in het verleden gedefinieerd wat cryptocurrencies van Groep 2 zijn, in een poging deze te scheiden van andere cryptocurrencies.

Groep 2-activa omvatten niet-gesteunde cryptocurrencies, zoals XRP, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). De categorie bevat ook stablecoins die geen effectieve stabiliteitsmechanismen hebben. Volgens de classificaties van de BIS zijn deze activa riskanter vanwege hun volatiliteit.

BIS nieuwste vereisten voor banken die crypto bezitten

De Bank of International Settlements heeft gisteren in een publicatie haar nieuwe vereisten voor het aanhouden van deze activa vrijgegeven. Met name de prominente XRP-gemeenschapsfiguur Eri vestigde de aandacht op de publicatie in een recent bericht op X.

In de laatste eisen heeft de BIS bepaald dat de totale blootstelling van een bank aan al deze Groep 2-activa niet groter mag zijn dan 1% van haar Tier 1-kapitaal (het kernkapitaal van een bank).

Dit kapitaal is de primaire financiële buffer die verliezen opvangt en zo de stabiliteit van de bank waarborgt. Volgens de BIS-vereiste mag de gecombineerde waarde van alle activa, als een bank met $1 biljoen aan Tier 1 Kapitaal XRP en andere activa in Groep 2 wil aanhouden, niet meer dan $10 miljard bedragen.

Bovendien vereist de BIS dat geen enkele cryptocurrency van Groep 2 meer dan 5% van het totale bezit van Groep 2 kan uitmaken. Om dit in perspectief te plaatsen: als de totale Groep 2-beleggingen van de bank $10 miljard bedragen, mogen haar XRP-bezit alleen niet hoger zijn dan $500 miljoen. Hetzelfde geldt voor andere activa van Groep 1.

Deze limieten zijn een poging om het risico van de fluctuerende waarde van deze crypto-activa te verminderen. Hoewel cryptocurrencies de afgelopen tijd publieke aandacht hebben gekregen, hebben bepaalde gebeurtenissen de daaraan verbonden risico’s blootgelegd. Deze gebeurtenissen omvatten de Terra-implosie van mei 2022 en de FTX-instorting van november 2022.

Volgens de publicatie zullen de recente vereisten van de BIS op 1 januari 2026 van kracht worden. De criteria zouden de manier kunnen veranderen waarop financiële instellingen omgaan met activa als XRP, Bitcoin en Ethereum.

XRP-adoptie onder banken terwijl crypto mainstream wordt

Crypto-regelgeving heeft de laatste tijd de aandacht gekregen nu de industrie steeds verder de mainstream scene binnendringt. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld onlangs het eerste deel van haar MiCA-regelgeving aangenomen, dat ook van invloed is op stablecoins.

Reguliere banken zijn begonnen blootstelling te verwerven aan crypto-activa. Bedenk dat het Bazels Comité afgelopen december de crypto-bezit van 19 banken in verschillende regio’s openbaar maakte. De onthulling bevestigde dat deze banken destijds $205 miljoen aan XRP in handen hadden.

Desondanks heeft XRP niet zoveel acceptatie gekregen van banken en financiële instellingen als gevolg van de aanhoudende SEC-rechtszaak. Anderson, een crypto-onderzoeker, betoogde in februari dat XRP wellicht niet meer door banken zal worden geaccepteerd totdat de Amerikaanse SEC publiekelijk verklaart dat het geen effect is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!