BNB Chain introduceert layer-2 testnet aangedreven door Optimism

De door Binance ontwikkelde layer-1 blockchain, BNB Chain, heeft een nieuwe layer-2 chain gelanceerd om de “schaalbaarheidsuitdaging” aan te pakken. Op 19 juni werd opBNB geïntroduceerd, dat nu als testnet beschikbaar is. Deze nieuwe layer-2 oplossing is gebaseerd op de Optimism (OP) OP Stack en biedt extra beveiliging en schaalbaarheid aan het Binance blockchain-netwerk.

OpBNB is compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM), wat betekent dat het werkt met Ethereum-gebaseerde smart contracts, netwerken en ERC-20 token standaarden.

Blockchains ondervinden vaak netwerkcongestie en hoge kosten bij verhoogde vraag. BNB Chain claimt momenteel ongeveer 2.000 transacties per seconde te verwerken met transactiekosten van rond de $0,10. Volgens de aankondiging kan opBNB meer dan 4.000 transacties per seconde aan, met gemiddelde kosten van minder dan $0,005 per transactie.

Daarnaast optimaliseert opBNB de toegankelijkheid van data, de caching-laag en het inzendingsproces, waardoor gelijktijdige operaties mogelijk zijn. Dit stelt de gaslimiet in staat om te verhogen naar 100 miljoen per block, tegenover de 30 miljoen die Optimism toelaat.

Binance verklaarde dat opBNB hun “oplossing is voor de schaalbaarheidsuitdaging die de massale adoptie van blockchain-technologie belemmert.” Optimism gebruikt Optimistic Rollups om transacties te schalen door aan te nemen dat de off-chain verwerkte transactiegegevens geldig zijn, tenzij anders bewezen.

Daarnaast vereenvoudigt de RPC (remote procedure call) servicelaag het integratieproces door een gebruiksvriendelijke interface te bieden. Dit stelt ontwikkelaars in staat om “zich te concentreren op het bouwen van applicaties zonder zich zorgen te maken over de complexiteit van Layer 2 scaling,” voegde Binance toe.

Adam Cochran van Cinneamhain Ventures was kritisch en merkte op dat BNB Chain schaalproblemen had door het centraliseren van een Ethereum-fork en het verhogen van de gaslimiet tot een onveilig niveau.

Hij vond dat het lanceren van een Optimism-fork “geen zin had,” aangezien er andere opties waren, zoals deelnemen aan Optimism als een “superchain,” een layer-2 op Ethereum worden, of zelfs een layer-3 op Optimism of Arbitrum.

Volgens DefiLlama is BNB Chain de derde grootste blockchain na Ethereum en Tron, wat betreft DeFi totale waarde vastgezet. Het heeft een TVL van $3,38 miljard, een dagelijks volume van $264 miljoen, en ongeveer een miljoen actieve dagelijkse gebruikers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!