Cryptobeurzen in EU binnen 6 maanden onderhevig aan Travel Rule

In een belangrijke stap om maatregelen tegen witwassen (AML) te versterken, heeft de Europese Bankautoriteit (EBA) aangekondigd dat de richtlijnen van de Travel Rule nu ook van toepassing zijn op crypto-dienstverleners en hun tussenpersonen.

Vanaf 30 december moeten crypto-exchanges in de Europese Unie voldoen aan Verordening (EU) 2023/1113 (Travel Rule-richtlijnen). Dit betekent dat zij informatie moeten rapporteren over de overdracht van fondsen en crypto-activa. Hierdoor vallen crypto-dienstverleners (CASP’s), zoals gedefinieerd in de EU’s Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), onder het AML/CFT-regime van de EU.

Wanneer de verordening van kracht wordt, krijgen betalingsdienst-aanbieders (PSP’s), tussenpersonen en CASP’s een bufferperiode van twee maanden om aan de nieuwe eisen te voldoen.

“Bevoegde autoriteiten moeten binnen twee maanden na publicatie van de vertalingen rapporteren of zij voldoen aan de richtlijnen.”

De richtlijnen vereisen onder meer dat gebruikersinformatie wordt verzameld voor de overdracht van fondsen of crypto-activa, dat wordt vastgesteld of een transactie verband houdt met de aankoop van diensten en dat overdrachten die met elkaar verbonden lijken te zijn, worden gedetecteerd. Daarnaast moeten cryptodienstverleners en hun tussenpersonen hun beleid omtrent multi-intermediatie en grensoverschrijdende overboekingen bekendmaken.

Naar langdurige voordelen streven De EBA erkent dat naleving van de EU Travel Rule-richtlijnen financiële druk zal uitoefenen op cryptobeurzen en dienstverleners. Toch verwacht de toezichthouder dat de voordelen op de lange termijn zwaarder zullen wegen dan de mogelijke kosten.

“Over het algemeen zullen de voordelen van deze richtlijnen naar verwachting opwegen tegen de mogelijke kosten en zullen ze bijdragen aan een effectievere bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.”

Crypto-exchanges en dienstverleners die momenteel onder de EU’s Anti-Money Laundering Directive (AMLD) of een nationale AML/CFT-regeling vallen, blijven onderworpen aan de toepasselijke AML/CFT-vereisten.

Terwijl Europese regeringen de controle op crypto-exchanges verscherpen, nemen crypto-protocols proactieve maatregelen om aan de regels te voldoen. De Cardano Foundation, in samenwerking met het Crypto Carbon Ratings Institute, heeft duurzaamheidsindicatoren voor het Cardano-netwerk vrijgegeven die voldoen aan de MiCA-regelgeving in de EU.

Het rapport benadrukt dat Cardano gebruikmaakt van een energie-efficiënt consensusprotocol en aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt dan proof-of-work-protocollen. Het geeft ook het jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de koolstofvoetafdruk van het Cardano-netwerk weer, samen met de marginale stroomvraag per transactie per seconde en andere belangrijke statistieken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!