Senaat van Noord-Carolina zoekt goedkeuring over CBDC-ban

De Amerikaanse staat Noord Carolina heeft woensdag een meerderheid van de stemmen in de Senaat gekregen voor een wetsvoorstel dat centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) wil verbieden. De wetgeving is nu doorgestuurd naar de gouverneur voor goedkeuring.

Als het wetsvoorstel wordt ondertekend, mag de staat niet deelnemen aan het testen van toekomstige CBDC’s door een tak van de Federal Reserve. Daarnaast zou het agentschappen en rechtbanken in Noord Carolina verbieden om betalingen in CBDC te accepteren, aldus het wetsvoorstel.

Volgens de Carolina Journal kreeg wetsvoorstel 690 woensdag een stemming van 109-4 in de Senaat, een stijging ten opzichte van de stemming van 39-5 op dinsdag.

Senator Brad Overcash verklaarde dat de wetgeving bedoeld is om de federale overheid te ontmoedigen om verder te gaan met het CBDC-plan. Hij voegde eraan toe dat het plan een bedreiging vormt voor de dollar, een van de belangrijkste wereldvaluta’s. Het wetsvoorstel geeft een duidelijk signaal aan de overheid dat North Carolina geen interesse heeft in een CBDC, zei Overcash.

“Dit zou onze staatsagentschappen en rechtbanken verbieden om een centrale bank digitale valuta te accepteren, en het zou hen ook verbieden om deel te nemen aan een pilotproject van een van de Federal Reserve Banks.”

Senator Overcash vertelde de Journal dat dit een “belangrijke stap” is om de stabiliteit van de Amerikaanse financiële sector te behouden.

De ‘CBDC Anti-Surveillance State Act’, voorgesteld door Majority Whip Tom Emmer in mei, was bedoeld om de Amerikaanse centrale bank te verhinderen om verder te werken aan de ontwikkeling van een digitale dollar. De wetgeving uitte zorgen dat een Amerikaanse CBDC controle over Amerikanen zou hebben.

Tijdens een hoorzitting van de federale Senaatscommissie voor Bankzaken in maart, verklaarde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de VS “nog lang niet” klaar is om een CBDC in welke vorm dan ook in te voeren.

Naast North Carolina heeft ook de wetgevende macht van Florida en gouverneur Ron DeSantis zich krachtig uitgesproken tegen een CBDC. Vorig jaar ondertekende hij een wet die CBDC’s in de staat verbiedt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!