AI-altcoins tonen veerkracht ondanks dalende Nvidia koers

Nvidia-aandelen staan onder druk. De aandelen van Nvidia hebben de afgelopen drie opeenvolgende handelsdagen een aanzienlijke daling doorgemaakt, waarbij meer dan $430 miljard aan marktkapitalisatie verloren ging en de aandelen 13% daalden ten opzichte van hun piek.

In tegenstelling tot de daling van Nvidia hebben populaire AI-altcoins de afgelopen 24 uur aanzienlijke stijgingen laten zien.

Divergentie tussen Nvidia en AI-tokens

Hoewel Nvidia vaak wordt gezien als een belangrijke indicator voor de AI-cryptomarkt, hebben recente trends een divergentie laten zien. Tijdens Nvidia’s Q4 2023 kwartaalresultaten werden parallelle bewegingen opgemerkt, maar deze correlatie heeft zich recentelijk niet voortgezet.

In de afgelopen vijf handelsdagen zijn de aandelen van Nvidia met 11,16% gedaald en worden momenteel verhandeld op $118,11 volgens Google Finance.

Maandag markeerde de op een na grootste daling van de chipmaker dit jaar, met een daling van 6,7%. Ondanks deze recente daling is de waarde van Nvidia het afgelopen jaar bijna verdrievoudigd. Vorige week nog overtrof Nvidia Apple en Microsoft om het meest waardevolle bedrijf in de VS te worden. Gegevens van Ycharts tonen echter aan dat de marktkapitalisatie van Nvidia met $430 miljard is gedaald, van $3,3 biljoen naar $2,9 biljoen, waarmee het zijn toppositie heeft opgegeven.

AI-tokens in opkomst

Ondanks de aanzienlijke daling van Nvidia-aandelen hebben AI-altcoins in de afgelopen uren gestage winsten geboekt. De marktkapitalisatie van de kunstmatige intelligentie (AI) markt bedraagt momenteel iets meer dan $29 miljard, wat een verandering van 8,7% in de afgelopen 24 uur weerspiegelt.

Leidende AI-tokens zoals Near Protocol (NEAR), Fetch.ai (FET), Internet Computer (ICP), Render (RNDR) en The Graph (GRT) hebben aanzienlijke winsten geboekt, variërend van 3% tot 25%.

Nosana (NOS) en Commune AI (COMAI) behoorden tot de grootste stijgers, met toenames van respectievelijk 37% en 35%, ondanks hun midden- tot lage marktkapitalisaties.

Nvidia-executives verkopen aandelen

De daling van Nvidia-aandelen werd niet veroorzaakt door significant negatief nieuws of katalysatoren, maar er ontstonden zorgen toen CEO Jensen Huang en andere executives recent een aanzienlijke hoeveelheid aandelen verkochten.

Sinds 13 juni heeft Huang voor $79,38 miljoen aan Nvidia-aandelen geliquideerd, wat aandacht trok in een SEC-indiening op 21 juni.

Global Market Insider meldde dat Nvidia-executives aandelen verkopen in hun snelste tempo ooit. Barchart merkte op dat Nvidia-executives gezamenlijk voor $796 miljoen aan aandelen hebben verkocht gedurende het jaar.

Analisten zoals Oguz O bagatelliseerden echter deze verkopen en verklaarden dat “de meeste van deze verkopen vooraf gepland zijn en mij niet storen,” wat suggereert dat de verkopen verwacht waren en niet verontrustend.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!