Denktank in Zuid-Korea waarschuwt voor crypto ETF’s

Een denktank gericht op financiën en economie in Zuid-Korea heeft zich uitgesproken tegen de goedkeuring van spot crypto exchange-traded funds (ETF’s) in het land. Onderzoeker Bo-mi Lee van het Korea Institute of Finance betoogde in een paper dat de resultaten van spot Bitcoin- en Ether-ETF’s wereldwijd aantonen dat de verliezen zwaarder wegen dan de voordelen.

De onderzoeker stelde dat het introduceren van spot crypto ETF’s in Zuid-Korea de financiële stabiliteit kan schaden. Wanneer de spot ETF’s worden goedgekeurd en de prijzen van digitale activa stijgen, zal er veel kapitaal naar de crypto-markt stromen.

Lee betoogde dat dit zou leiden tot inefficiënte toewijzing van middelen. De onderzoeker merkte ook op dat de liquiditeit van de financiële markt en de gezondheid van financiële bedrijven zullen verslechteren wanneer de prijzen dalen.

Daarom moet het land, aldus de onderzoeker, meer onderzoek doen naar de potentiële verliezen en voordelen van spot crypto ETF’s. Op dit moment zijn volgens Lee de verliezen groter dan de mogelijke voordelen.

Lee stelde ook dat er nog steeds een gebrek aan begrip is over de waarde van digitale activa en dat deze activa zeer volatiel zijn. De onderzoeker betoogde dat het introduceren van dergelijke producten marktdeelnemers zou doen geloven dat dit “bewezen activa” zijn.

Daarnaast zei Lee dat de risico’s zouden toenemen. De onderzoeker benadrukte dat regelgevende maatregelen goed voorbereid moeten zijn om deze risico’s te verminderen. Lee voegde eraan toe dat de impact van digitale activa op investeerders en de financiële markt nog onzeker is. Regelgevers moeten voldoende maatregelen voorbereiden voordat ze spot crypto ETF’s introduceren.

De financiële toezichthouder van Zuid-Korea scherpt zijn regels voor crypto-activa aan om gebruikers te beschermen. Vanaf 19 juli moeten geregistreerde crypto-exchanges in het land wettelijk verplicht de tokens op hun platform regulier evalueren.

De exchanges moeten beoordelen of ze de ondersteuning van de tokens handhaven of intrekken. Volgens de nieuwe wet moeten alle geregistreerde exchanges de meer dan 600 crypto-activa herzien. Degenen die niet aan de regels voldoen, zullen zware straffen krijgen, waaronder boetes en gevangenisstraffen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!