Crypto-hacks: Bijna $19 miljard aan cryptovaluta gestolen in de laatste 13 jaar

In de afgelopen 13 jaar hebben er flink wat crypto-diefstallen plaatsgevonden, en helaas neemt het aantal nog steeds toe. Volgens een rapport van Crystal Intelligence is er sinds 2011 bijna 19 miljard dollar aan cryptocurrency gestolen bij deze diefstallen.

In het rapport wordt aangegeven dat er 785 gevallen van cryptodiefstal zijn, waaronder 220 inbreuken op de beveiliging, 345 gedecentraliseerde financiële (DeFi) hacks en 220 fraudeplannen.

De grootste diefstal vond plaats bij het Plus token ponzi-plan in 2019. Bij deze hack werd maar liefst $2,9 miljard gestolen. Sindsdien is de cryptocriminaliteit blijven stijgen. In 2023 werden records gevestigd met 286 incidenten van cryptodiefstal ter waarde van in totaal meer dan 2,3 miljard dollar.

“Zelfs met verbeterde monitoring- en rapportagemechanismen is de illegale activiteit op de blockchain blijven groeien”, aldus het rapport.

Ethereum: Het grootste doelwit van crypto-hacks

Ethereum is de afgelopen twee jaar het nummer één doelwit geworden, met 131 incidenten ter waarde van in totaal bijna $1,3 miljard dollar. Op tweede plaats staat Binance Smart Chain (BSC), dat 100 incidenten kende met een totale waarde van meer dan $186 miljoen dollar.

Het rapport houdt rekening met alle crypto-hacks tot maart 2024. Onlangs is de Britse cryptobeurs $22 gehackt voor $22 miljoen dollar. In maart werd het gedecentraliseerde financieringsprotocol Prisma Finance het slachtoffer van een hack waarbij 3.257 Ethereum werd gestolen. Een ontwikkelaar van Munchables, betrokken bij een andere exploit in maart, heeft echter vriendelijk besloten $62,8 miljoen aan gestolen Ethereum terug te geven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!