Ethereum ETF’s zullen deze zomer nog gelanceerd worden, aldus SEC-voorzitter

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft aangegeven dat hij verwacht dat Ethereum ETF’s deze zomer nog gelanceerd gaan worden in de Verenigde Staten. Hij wil echter zich nog niet uitlaten over de juridische status van de nummer twee cryptocurrency van dit moment.

Dit nieuws komt nadat het bureau eind mei 19b-4-aanvragen van beurzen had goedgekeurd om dergelijke producten op de markt te brengen. Het enige dat nu nog nodig is, is het regulerende vinkje op de aanvragen van individuele emittenten, waarna spot Ethereum ETF’s onmiddellijk live kunnen gaan in de Verenigde Staten. Zo zei Gensler het volgende tijdens een hoorzitting in de Senaat:

“Individuele emittenten zijn nog steeds bezig met het registratieproces. Dat werkt soepel. Ik kan me voorstellen dat ze ergens in de loop van deze zomer [goedgekeurd] zullen zijn.”

De door de voorzitter verwachte tijdlijn weerspiegelt die van ETF-experts bij Bloomberg, die zeiden dat het waarschijnlijk “weken” tot “maanden” zou duren voordat de S-1-documenten groen licht kregen na de goedkeuringen van 19b-4.

Ondanks zijn bevestiging gaf Gensler nog steeds niet direct antwoord op de vraag of Ethereum als een effect of een handelswaar wordt geclassificeerd, toen er direct naar werd gevraagd. Juridische experts beweren dat Ethereum impliciet al als een handelswaar is bestempeld doordat het is goedgekeurd als een ETF-product met één activa.

De voorzitter uitte ook zijn bezorgdheid over een bepaling die onlangs door de House Appropriations Committee was opgenomen in de financieringswet voor het begrotingsjaar 2025 van het agentschap. De bepaling vereist dat “geen van de beschikbaar gestelde fondsen … mag worden gebruikt om een ​​handhavingsactie uit te voeren met betrekking tot een transactie met digitale activa”, tenzij er sprake is van fraude of marktmanipulatie. Hij reageerde hier als volgt op:

“Het zou onze inspanningen ernstig ondermijnen. Hoewel niet alle crypto’s crypto-effecten zijn, zijn degenen die dat wel zijn verplicht om volledige, eerlijke en volledige informatie aan het publiek bekend te maken. Dat zouden we verliezen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!