Cardano (ADA) gaat in juni een nieuw tijdperk in

Charles Hoskinson, de maker van het open-source blockchain-platform Cardano (ADA), verwacht een belangrijke gebeurtenis in juni in het Cardano-ecosysteem. Op 9 juni kondigde Hoskinson aan op X dat de aankomende Chang fork van Cardano snel nadert, en dat Cardano Node waarschijnlijk deze maand versie 9.0 zal bereiken.

Dat betekent dat de blockchain klaar is voor de hard fork en nu wacht op 70% van de stake pool operators (SPO) om de nieuwe node te installeren. “Dan kan er een hard fork plaatsvinden, die Cardano de Age of Voltaire in duwt,” merkte Hoskinson op, verwijzend naar de nieuwste fase in de ontwikkelingsstadia van Cardano.

De ontwikkelingsfasen van Cardano, ook wel “eras” genoemd, zijn vernoemd naar opmerkelijke figuren in de poëzie en computerwetenschappen, waaronder Lord Byron, Percy Bysshe Shelley, Joseph Goguen, Matsuo Bashō en Voltaire.

De eerste drie stadia implementeerden een basis-blockchain, decentralisatie en smart contracts. De Basho-periode richt zich op het opschalen van de blockchain. Voltaire, de laatste periode, voegt governance, stemmen en treasury management functionaliteit toe aan de blockchain.

Chang wordt de eerste hard fork van de Voltaire-periode van de roadmap van Cardano. Deze periode zal gemeenschaps-gerichte governance introduceren door on-chain gemeenschap consensus mogelijk te maken en ADA-houders in staat te stellen hun tokens te gebruiken om op voorstellen te stemmen. De upgrade is genoemd ter ere van Phil Chang, een vroege leider in governance die in 2022 overleed.

Volgens de Cardano-medeoprichter is Chang de “belangrijkste mijlpaal in de geschiedenis van Cardano,” die het blockchain-ecosysteem zal helpen een “gedecentraliseerde beschaving over de hele wereld met miljoenen inwoners” mogelijk te maken.

Hoskinson voorspelde dat met Chang, Cardano het “meest geavanceerde blockchain-governancesysteem” en jaarlijkse budgetten zou hebben, evenals een treasury en waardevolle inzichten van de gemeenschap. Hij voegde toe:

“Het is bijna 10 jaar voor sommigen van ons op deze opmerkelijke reis. Ik kan niet geloven dat we in een decennium een natie hebben gebouwd. Ik ben trots op jullie allemaal. Cardano geeft me hoop voor onze industrie en de wereld. Laten we het volgende decennium besteden aan het maken van een grote impact op het universum.”

De langverwachte hard fork van Cardano komt te midden van een daling van de ADA-cryptocurrency, die in 2024 een aanzienlijke daling heeft gezien. Sinds 1 januari is de cryptocurrency met meer dan 26% gedaald, van ongeveer $0,60 tot $0,44 op het moment van schrijven. Begin april viel ADA uit de top 10 munten op basis van marktkapitalisatie, waardoor het plaats maakte voor de Telegram-gekoppelde cryptocurrency Toncoin (TON).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!