Meta integreert eerste AI-functies in WhatsApp

Meta heeft zijn eerste AI-gebaseerde advertentiecampagne voor bedrijven op WhatsApp gelanceerd, wat kan worden beschouwd als een nieuw verdienmodel voor de populaire berichtenapp.

Het nieuws werd aangekondigd door Facebook-CEO Mark Zuckerberg tijdens een videoconferentie in Brazilië. Deze aankondiging markeert een grote verandering in het beleid van WhatsApp, dat zich altijd heeft gericht op de privacy van zijn gebruikers en geen reclame heeft toegestaan. Hij gaf het volgende aan:

“Wij geloven dat AI-tools bedrijven kunnen helpen mensen de hulp te bieden waarnaar ze op zoek zijn, en ook nieuwe producten en diensten te vinden. We introduceren manieren waarop elk bedrijf AI kan gebruiken voor de meest populaire vragen die zij ontvangen, zodat u snel het antwoord krijgt waarnaar u op zoek bent.“

AI-tools verbeteren de targeting

De nieuwe AI-tools zijn ontworpen om de advertentietargeting te verbeteren op basis van gebruikersactiviteit op Facebook en Instagram als gebruikers hetzelfde telefoonnummer op verschillende accounts gebruiken. Deze aanpak verschilt van de eerdere methoden, waarbij organisaties berichten stuurden naar alle gebruikers die hadden ingestemd met het ontvangen van berichten van de bedrijven.

Dit nieuwe systeem heeft tot doel de meest waarschijnlijke ontvangers van de inhoud te bereiken, waardoor de effectiviteit en productiviteit van de zakelijke WhatsApp-communicatie wordt vergroot. Guilherme Horn, hoofd strategische markten van WhatsApp, zei het volgende:

“Dit is erg belangrijk voor bedrijven omdat ze voor die berichten betalen.”

De afgelopen jaren heeft Meta langzaamaan handels- en betalingsfuncties in de WhatsApp-applicatie geïntegreerd. Sommigen daarvan bevatten tools voor zakelijke berichtenuitwisseling waarmee bedrijven met klanten kunnen communiceren en marketingberichten kunnen sturen naar gebruikers die ervoor hebben gekozen deze te ontvangen.

Ondanks deze inspanningen is WhatsApp er niet in geslaagd inkomsten te genereren voor Meta, ook al is het de meest gebruikte app in termen van dagelijkse activiteiten. Meta heeft een nieuwe AI-chatbot ontwikkeld die zal helpen bij het beantwoorden van bedrijfsgerelateerde vragen binnen de chatapplicatie om zo meer inkomsten uit WhatsApp te genereren. Het gaf het volgende hierover aan:

“We trainen AI om te reageren op de meest populaire vragen die bedrijven op WhatsApp ontvangen, zodat ze klanten snel kunnen helpen de antwoorden te vinden die ze zoeken.”

Meta Verified wordt gelanceerd voor bedrijven op WhatsApp

Om bedrijven nog meer te ondersteunen, brengt WhatsApp de functie Meta Verified naar zijn Business-app. Deze service werd aanvankelijk gelanceerd in Brazilië, Colombia, India en Indonesië en biedt geregistreerde bedrijven de volgende voordelen. Meta verklaarde ook dat bedrijven die hun informatie bij Meta bevestigen een Meta Verified-badge krijgen als bewijs van authenticiteit.

De Meta Verified-badge heeft ook enkele voordelen, zoals bescherming tegen nabootsing van identiteit en een snellere reactie van Meta’s klantenservice. Bedrijven kunnen WhatsApp ook op meerdere apparaten gebruiken, waardoor werknemers vanaf elke plek klanten effectief kunnen bedienen.

WhatsApp test tevens een nieuwe functie waarmee consumenten effectiever met grote bedrijven kunnen communiceren. Met deze functie kunnen klanten eenvoudig overstappen van een tekstgesprek naar een spraakoproep als ze nog vragen hebben of meer gedetailleerde informatie nodig hebben.

De bredere AI-strategie van Meta richt zich op meerdere producten

Het gebruik van deze AI-tools op WhatsApp sluit aan bij het algemene plan van Meta om AI in haar applicaties te integreren. Tijdens een recente winstoproep verklaarde Zuckerberg dat het bedrijf zich richt op het creëren van talloze AI-oplossingen. Deze omvatten een gratis Meta AI-assistent die kan worden gebruikt via Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger.

Het bedrijf is dan ook van plan om elk bedrijf in zijn ecosysteem in staat te stellen deze AI-functies te gebruiken om hun activiteiten en klantervaringen te verbeteren. Uit een marktonderzoek gepubliceerd door What’s the Big Data bleek dat ruim 50 miljoen bedrijven actief gebruik maken van WhatsApp Business. Bovendien kon het berichtenplatform de omzet met 127% en de klantenservice met 225% verhogen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!