Biden spreekt veto uit tegen controversiële SEC-richtlijn over crypto-activa

De Amerikaanse president Joe Biden maakte vrijdagmiddag bekend dat hij een veto had uitgesproken tegen een gezamenlijke resolutie, genaamd Staff Accounting Bulletin 121, van de Securities and Exchange Commission (SEC).

SAB 121 is een controversiële richtlijn van de SEC die financiële instellingen die crypto voor klanten aanhouden, verplicht de activa op hun eigen balans te houden. Volgens critici maakt deze richtlijn het te moeilijk voor financiële instellingen om samen te werken met cryptobedrijven.

In de verklaring waarin hij zijn veto aankondigde, zei Biden dat hij geen “maatregelen zou steunen die het welzijn van consumenten en investeerders in gevaar brengen.”

Hij verklaarde: “Door een beroep te doen op de Congressional Review Act, zou deze door de Republikeinen geleide resolutie de bevoegdheid van de SEC om passende waarborgen te stellen en toekomstige problemen aan te pakken, onterecht beperken. Deze omkering van het weloverwogen oordeel van het SEC-personeel dreigt de bredere bevoegdheden van de SEC met betrekking tot boekhoudpraktijken te ondermijnen.”

Biden’s verklaring herhaalde zijn eerdere standpunt over de samenwerking met het Congres om wetgeving te ontwikkelen die de markt voor digitale activa reguleert, en hij benadrukte dat “passende waarborgen die consumenten en investeerders beschermen noodzakelijk zijn.”

Het veto kwam enkele uren nadat bankgroepen en leden van het Congres brieven naar Biden’s bureau hadden gestuurd, waarin ze hem verzochten de resolutie te ondertekenen om SAB 121 terug te draaien.

De brief van de bankorganisaties gaf aan dat de richtlijn, volgens het Government Accounting Office, gereguleerde bankgroepen blokkeert om bewaardiensten aan te bieden. De brief van de wetgevers drong er bij de regering op aan om in ieder geval samen te werken met de SEC om de richtlijn in te trekken als Biden van plan was de resolutie te vetoën, zoals hij eerder had gedreigd voordat het Huis over de maatregel stemde.

De resolutie werd met ruime meerderheden aangenomen door zowel het Huis als de Senaat.

Senator Ron Wyden (D-Ore.), een lid van Biden’s partij die voor de resolutie stemde, verklaarde eerder op vrijdag tijdens de Consensus 2024-conferentie van CoinDesk in Austin, Texas, dat de richtlijn een andere standaard creëert voor crypto dan voor andere activa in de financiële sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!