Centrale banken wenden naar AI voor betere cyberbeveiliging, aldus BIS

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) gelooft in het potentieel voor wijdverbreide adoptie van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), een gebied waarin veel centrale banken grote interesse hebben ontwikkeld.

De BIS, een internationale financiële instelling bestaande uit 63 centrale banken en monetaire autoriteiten, heeft 32 van haar centrale bankleden ondervraagd om hun interesse in het gebruik van generatieve AI-tools voor cyberbeveiliging te beoordelen. In het rapport stond het volgende:

“Meer dan tweederde (71%) van de respondenten gebruikt al generatieve AI, en 26% is van plan dergelijke tools binnen één tot twee jaar in hun operaties te integreren.”

De BIS voorspelt dat al haar leden generatieve AI zullen adopteren om hun interne cyberbeveiligingsmaatregelen te verbeteren. Centrale banken die al generatieve AI hebben geïmplementeerd, hebben de effectiviteit ervan in het detecteren van cyberdreigingen geprezen in vergelijking met traditionele tools.

Bovendien hebben generatieve AI-tools de reactietijden van banken op cyberaanvallen versneld en geholpen bij het detecteren van verdachte trends en anomalieën. Echter, de meest voorkomende zorg voor centrale banken blijven de kosten die gepaard gaan met de implementatie van generatieve AI-tools. Daarnaast benadrukte het BIS-rapport:

“Risico’s met betrekking tot social engineering en zero-day aanvallen evenals ongeoorloofde gegevensonthulling zijn van de grootste zorg.”

Centrale banken geloven unaniem dat generatieve AI-tools uiteindelijk het cybersecurity-personeel kunnen vervangen voor het uitvoeren van routinetaken. BIS verwacht dat deze stap “middelen zal vrijmaken” die kunnen worden herverdeeld naar andere initiatieven.

Tot de leden van de BIS behoren de centrale banken van prominente economieën zoals Australië, China, Frankrijk, België, Japan, Zuid-Korea, Italië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en India, onder anderen. De BIS heeft recent samengewerkt met zeven centrale banken om activatokenisatie binnen het monetaire systeem te verkennen, samen met particuliere financiële instellingen.

Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Federal Reserve Banks van de Verenigde Staten behoren tot de deelnemende landen. Het initiatief, genaamd “Project Agora,” zal voortbouwen op een door de BIS voorgesteld concept van een verenigd grootboek dat een brug slaat tussen getokeniseerde commerciële bankdeposito’s en getokeniseerd wholesale geld van centrale banken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!