Slapende Bitcoin-whale wordt wakker na 10 jaar inactiviteit en verplaatst $44 miljoen

Een portemonnee die meer dan 10 jaar lang inactief was, is plotseling tot leven gekomen en heeft op 6 mei 687,33 Bitcoin (BTC), ter waarde van bijna $44 miljoen, overgedragen, volgens de laatste bevindingen van Lookonchain.

De portemonnee in kwestie had de 687,33 BTC, destijds gewaardeerd op $630.000, ontvangen op 12 januari 2014, toen de Bitcoin koers op $917 stond en, interessant genoeg, een tijd waarin Satoshi Nakamoto nog steeds actief was.

Herverdeling van bezittingen en geen verkoop

De portemonnee verdeelde zijn bezittingen en stuurde 625,43 BTC naar een adres dat begint met bc1qky en de resterende 61,9 BTC naar bc1qdc, zoals geïdentificeerd door het on-chain trackingplatform. Deze activiteit, vooral uit het Satoshi-tijdperk, nodigt uit tot speculatie over de oorsprong ervan. Sommigen geloven dat portemonnees uit deze periode in verband kunnen worden gebracht met de maker van Bitcoin.

Ondanks theorieën die deze portefeuilles met Satoshi associëren, suggereren experts dat ze waarschijnlijk tot vroege miners of investeerders behoren die willen profiteren van het herstel van Bitcoin.

De afgelopen week is BTC bijna 4% gestegen, tot ongeveer $65.500, voordat er opnieuw een retracement plaatsvond. Daarom roept de overdracht zorgen op over een mogelijke uitverkoop, wat mogelijk wijst op een stap om een grote bitcoinreserve kwijt te raken.

Tien jaar lang sluimerende Bitcoin-whale-bewegingen in 2024

Toen de prijs van Bitcoin eerder in 2024 boven de $70.000 steeg, maakte de cryptomarkt verschillende slapende whales wakker. Eén zo’n entiteit, die tien jaar geleden bijna 4.300 BTC had verzameld tegen een gemiddelde prijs van minder dan $30, deed zijn eerste overdracht in meer dan tien jaar, waarbij hij in de eerste week van april 246 BTC met een waarde van bijna $17 miljoen verplaatste. Met een gemiddelde aankoopprijs van $29,39 in 2013 bedroeg het rendement op de investering (ROI) maar liefst 230.000%.

Uit een recent onderzoek van Fortune en Chainalysis is gebleken dat er ongeveer 1,75 miljoen Bitcoin-wallets zijn die al tien jaar of langer inactief zijn. Deze adressen bevatten in totaal 1.798.681 BTC, die medio maart op ongeveer $121 miljard werden gewaardeerd. Deze “verloren” munten vormen met name ongeveer 8,5% van het totale aanbod van 21 miljoen BTC, waarbij 93% van het totale aanbod al is gedolven.

Het is niet precies mogelijk om het lot van veel slapende portemonnees te bepalen, maar het is waarschijnlijk dat een aanzienlijk deel van hen permanent verloren gaat als gevolg van vergeten privésleutels, vooral uit de periode vóór 2012, toen de koningsmunt weinig waarde had en er minder zorgvuldig omgegaan werd met privésleutels.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!