Ongeveer 7,8 miljoen Bitcoins zijn permanent verloren gegaan

Bitcoin (BTC), een gedecentraliseerde digitale munt op basis van blockchain-technologie, heeft door de jaren heen een groot deel van zijn voorraad verloren zien gaan. Deze verloren Bitcoins zijn doorgaans ontoegankelijk vanwege vergeten wachtwoorden, weggegooide hardware of andere ongelukkige omstandigheden.

Geschat wordt dat er ongeveer 7,8 miljoen Bitcoins verloren zijn gegaan, wat zich vertaalt naar ongeveer $540 miljard op het moment van schrijven. Of deze verloren Bitcoins kunnen worden hersteld of niet, is een vraag die we in dit artikel zullen proberen te onderzoeken.

Wat zijn verloren Bitcoins?

De stijging van het aantal verloren Bitcoins viel samen met de snelle groei van de cryptocurrency-industrie in 2021. Veel vroege investeerders, die de koningsmunt kochten toen de waarde ervan minimaal was, herinnerde zich hun aankoop en konden om één van de bovenstaande redenen niet meer bij hun bezit, waardoor deze Bitcoins als verloren gezien kunnen worden.

Verloren Bitcoin verwijst naar de digitale valuta waartoe houders geen toegang meer hebben of die ze niet langer kunnen lokaliseren. Bitcoin wordt, net als andere cryptocurrencies, opgeslagen in verschillende soorten portemonnees, waaronder software-, hardware-, bewaar- en niet-bewaaropties. Ongeacht het type blockchain-portemonnee bestaat er altijd een risico dat je de toegang tot je Bitcoins verliest.

Wanneer Bitcoin echt verloren gaat, wordt het onherstelbaar. Hoewel tijdelijke misplaatsing mogelijk is, zoals het overboeken van geld naar de verkeerde portemonnee, maakt volledig verlies van toegang de Bitcoin permanent ontoegankelijk.

Hoe gaan Bitcoins verloren?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan verloren Bitcoins:

  • Ontoegankelijke portemonnees: Sommige early adopters en miners bewaarden hun Bitcoins in portemonnees die nu ontoegankelijk zijn vanwege verloren wachtwoorden, hardwarestoringen of andere redenen. Zo is het verliezen van seed phrases ook een aanzienlijk risico. Het wordt dan ook aanbevolen om seed phrases veilig te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis, om verlies te voorkomen.
  • Vernietigde privésleutels: Het verliezen van de toegang tot de privésleutel die aan een Bitcoin-portemonneeadres is gekoppeld, maakt tevens die Bitcoins onherstelbaar.
  • Nalatigheid: Door de jaren heen hebben mensen per ongeluk portefeuilles verwijderd of oude harde schijven met Bitcoins weggegooid.
  • Vergeten wachtwoorden en hardwarefouten: Talloze individuen hebben de toegang tot hun bitcoins verloren vanwege vergeten wachtwoorden of hardwarefouten.
  • Verstuurd naar foutieve adressen: Veel mensen hebben tevens hun BTC per ongeluk naar verkeerde wallets gestuurd die niet meer actief zijn of waarvan men de toegang toe verloren heeft.

Echte gevallen van verloren Bitcoins

Zoals gezegd zijn er door de jaren verschillende bekende gevallen geweest van personen/entiteiten die de toegang tot hun Bitcoins verloren zijn. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden uiteengezet:

1. Rhonda Kampert:

Rhonda, een early adopter, kocht in 2013 zes Bitcoins tegen een prijs van ongeveer $80 per stuk. Ze gaf een deel van haar digitale geld uit, maar vergat de rest. In 2017, toen de waarde van Bitcoin steeg tot bijna $20.000, probeerde ze in te loggen en uit te betalen, maar besefte ze dat ze enkele inloggegevens miste.

2. James Howells:

James was in 2009 actief als miner en wist ongeveer 8.000 BTC met zijn spelcomputer te verkrijgen. Helaas gooide hij per ongeluk de harde schijf met de Bitcoins weg. De waarde van deze verloren munten zou vandaag de dag honderden miljoenen dollars bedragen.

De man heeft echter zijn zoektocht nog niet opgegeven en is al jaren bezig met het proberen om zijn verloren BTC’s terug te krijgen. Nu heeft de man echter besloten om de vuilnisbelt voor de rechter te slepen, in een wanhoopspoging om zijn ruim $560.000.000 terug te vinden.

3. Stefan Thomas:

Stefan Thomas, een softwareontwikkelaar, ontdekte dat zijn oude Bitcoin-portemonnee van ruim 7.000 BTC in 2021 meer dan $320 miljoen waard was. Stefan kocht de Bitcoin-holding in 2011 toen één BTC minder dan $20 waard was. Dit zou nog steeds een substantiële investering zijn geweest, maar niets dat in de buurt kwam van de waarde die het tien jaar later zou hebben.

Hoeveel Bitcoins zijn verloren gegaan?

Volgens gegevens gedeeld door de on-chain dataleverancier IntoTheBlock lijkt het erop dat een substantieel deel van het totale aanbod van Bitcoin uit de circulatie is verdwenen. Van de iets meer dan 19 miljoen gedolven Bitcoins is ongeveer 29% de afgelopen vijf jaar inactief gebleven, zoals blijkt uit een tweet van de data-aggregator.

De implicaties zijn aanzienlijk, wat erop wijst dat een aanzienlijk aantal Bitcoins in de loop van de tijd onomkeerbaar verloren is gegaan. Een tweet van Glassnode weerspiegelt dit sentiment en geeft aan dat 7.781.224,168 BTC’s permanent verloren zijn gegaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!