Centrale bank van Zwitserland ziet geen noodzaak voor publieke CBDC

Zwitserland zal naar verwachting op korte termijn geen publieke digitale valuta van de centrale bank (CBDC) introduceren, omdat de risico’s die gepaard gaan met de technologie nog steeds opwegen tegen de mogelijke voordelen, meldt Reuters op basis van Thomas Jordan, het hoofd van de Zwitserse Nationale Bank (SNB).

Tijdens een evenement in Zürich merkte Jordan op dat er al veel efficiënte en innovatieve betalingsoplossingen beschikbaar zijn voor consumenten en bedrijven via de private sector. Hij voegde eraan toe dat een retail CBDC het bestaande monetaire kader aanzienlijk zou kunnen veranderen.

“Een retail CBDC zou het huidige monetaire systeem en de rol van centrale banken en commerciële banken fundamenteel kunnen veranderen, met verstrekkende gevolgen voor het financiële systeem.”

Tot nu toe heeft de SNB meerdere proeven gedaan met groothandels-CBDC, waarbij transacties met behulp van centrale-bankfondsen tussen commerciële banken zoals UBS en Zürcher Kantonal Bank worden vergemakkelijkt om betalingen te versnellen en de kosten te verlagen.

Er zijn echter nog vragen die moeten worden opgelost, aangezien de technologie nog in de beginfase verkeert. Jordan benadrukte de noodzaak om kwesties aan te pakken zoals de haalbaarheid van het ’s nachts aanhouden van digitale centralebankfondsen in Zwitserse frank, methoden van vergoeding en het bepalen van in aanmerking komende financiële instellingen.

De voorzichtige houding van de SNB sluit aan bij soortgelijke sentimenten die door andere financiële toezichthouders zijn geuit. Halverwege maart gaf de centrale bank van Zweden, de Riksbank, een onderzoeksnotitie uit waarin werd gewaarschuwd voor de mogelijke risico’s die gepaard gaan met CBDC’s, met name met betrekking tot niet-gesynchroniseerde gegevens bij offline transacties.

De Riksbank benadrukte het belang van het synchroniseren van offline transacties met online saldi, waarbij zorgen werden geuit over liquiditeitsrisico’s die voortvloeien uit schaduw-wallets en tussenliggende knooppunten die verbindingen faciliteren tussen offline en online wallets.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!