FTX schuldeisers mogelijk 140% terug van oorspronkelijke claims

Het failliete vermogen van FTX staat op het punt om zijn schuldeisers meer te betalen dan de waarde van hun oorspronkelijke vorderingen, volgens de Financial Times.

Citerend twee personen “met kennis van de herstructureringsonderhandelingen”, meldt FT dat de ingestorte crypto-uitwisseling waarschijnlijk zijn voormalige klanten 120-140% van de waarde van hun bezittingen zal betalen op de dag dat FTX faillissement aanvroeg in november 2022.

De verhoogde uitbetalingen zijn te danken aan stijgende cryptoprijzen en FTX’s 8% belang in het bedrijf voor AI (kunstmatige intelligentie) veiligheid en onderzoek, Anthropic. De beheerders van de failliete uitwisseling zouden naar verluidt van plan zijn om twee derde van dat Anthropic-aandeel te verkopen aan een groep investeerders voor $884 miljoen.

De grootte van de schuldeisersuitbetalingen hangt af van of de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) zijn eis voor $24 miljard aan onbetaalde belastingen handhaaft.

Het juridische team van FTX heeft ook naar verluidt betoogd dat de failliete crypto-uitwisseling geen belastingen verschuldigd is aan de IRS, aangezien het herhaaldelijk verliezen heeft geboekt over zijn driejarige levensduur.

De in ongenade gevallen oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan het bedriegen van investeerders en het onjuist beheren van miljarden dollars aan klantenfondsen gerelateerd aan de ondergang van de uitwisseling ter waarde van meerdere miljarden dollars in 2022.

Aanklagers hebben een gevangenisstraf van 40-50 jaar voor Sam Bankman-Fried aanbevolen, hoewel de advocaten van de voormalige CEO naar verluidt hebben betoogd dat hij maximaal 6,5 jaar zou moeten dienen, wijzend op de grootte van de schuldeisersuitbetalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!