SEC vraagt publieke opinie over spot Ethereum ETF

Volgens een indiening op maandag heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de tijdlijn voor haar besluit over het voorstel van BlackRock voor een spot Ethereum Exchange-Traded Fund (ETF) verlengd.

Dit is de tweede keer dat de SEC de beslissing over BlackRock’s iShares Ethereum Trust heeft uitgesteld. Op maandag heeft de toezichthouder ook vragen gesteld aan het publiek over de goedkeuring van de ETF, met specifieke aandacht voor mogelijke zorgen over fraude en manipulatie in verband met Ethereum’s proof of stake-mechanisme.

Daarnaast heeft de financiële toezicthouder ook de beslissing over Fidelity’s spot Ethereum ETF uitgesteld, waarbij het tevens om de publieke opinie heeft gevraagd.

De opmerkingen moeten binnen de komende 21 dagen worden ingediend, met weerleggingen die binnen 35 dagen moeten volgen.

Komt er een goedkeuring?

Zowel BlackRock als Fidelity dienden in november hun voorstellen voor spot Ethereum ETF’s in. Sindsdien hebben andere bedrijven ook voorstellen ingediend, zoals Franklin Templeton, Ark 21Shares, VanEck en Grayscale. BlackRock, Fidelity en andere bedrijven hebben al spot bitcoin ETF’s gelanceerd nadat ze eerder dit jaar goedkeuring van de SEC hadden ontvangen.

Of er uiteindelijk een ETF voor de nummer twee cryptocurrency komt, is niet duidelijk en zorgt voor veel verdeeldheid in de markt. Zo is er geen consensus onder crypto-experts over de mogelijke komst van een spot Ethereum ETF, waarbij sommigen optimistisch waren en een goedkeuring van de SEC al in mei verwachtten, terwijl ze verwezen naar recente goedkeuringen van Bitcoin ETF’s als een indicatie voor spot Ethereum ETF’s.

Aan de andere kant beschouwden meer voorzichtige waarnemers de goedkeuring van spot ETH ETF’s als onzeker, een standpunt dat werd herhaald door Jake Chervinsky, Chief Legal Officer van Variant Fund, in zijn opmerkingen over X tijdens het weekend.

“Ik zeg niet met zekerheid dat de spot ETH ETF niet zal worden goedgekeurd vóór 23 mei. Ik zeg alleen dat de juridische kwesties en het beleidsklimaat in DC ontkenning (of een verzoek van de SEC om terug te trekken) waarschijnlijker maken dan het algemene sentiment suggereert. ‘Blackrock wint altijd’ is een te simplistische optimistische opvatting.”

Ondertussen heeft de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, verklaard dat de goedkeuringen van spot Bitcoin ETF’s door de instantie alleen betrekking hebben op die specifieke ETF’s en “niet anders geïnterpreteerd moeten worden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!