BRICS plant digitaal valuta- en blockchain-gebaseerd betalingssysteem voor de-dollarisatie

BRICS, een intergouvernementele organisatie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, kondigt de oprichting aan van een onafhankelijk betalingssysteem gebaseerd op digitale valuta’s en blockchain.

Yury Ushakov, adviseur van het Kremlin van Rusland, onthulde in een interview met het Russische persbureau TASS dat er wordt gewerkt aan de oprichting van een onafhankelijk betalingssysteem gebaseerd op digitale valuta’s en blockchain. Dit maakt deel uit van het BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA)-raamwerk om te beschermen tegen mondiale liquiditeitsdruk, inclusief nadelige effecten van mondiale financiële druk.

Dit is een belangrijke aankondiging van de BRICS-landen, aangezien zij voornamelijk pleiten voor het gebruik van valuta’s die verschillen van de Amerikaanse dollar. De inspanning tot het verminderen van de dominantie van de dollar heeft aanzienlijk gewonnen te midden van recente inflatie en economische vertraging.

“We geloven dat het creëren van een onafhankelijk BRICS-betalingssysteem een belangrijk doel is voor de toekomst, dat gebaseerd zou zijn op geavanceerde tools zoals digitale technologieën en blockchain. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het handig is voor overheden, gewone mensen en bedrijven, evenals kosteneffectief en vrij van politiek.”

Hij voegde eraan toe dat de landen zullen samenwerken om de rol van BRICS in het internationale monetaire en financiële systeem te verbeteren. Het BRICS CRA wordt over het algemeen beschouwd als een concurrent van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Recente rapporten onthulden samenwerking tussen het Russische Ministerie van Financiën, de Bank van Rusland en BRICS-landen om een aantal initiatieven voor te bereiden om het internationale monetaire en financiële systeem te verbeteren. Dit omvat de oprichting van het BRICS Bridge multisided betalingsplatform.

BRICS verwelkomde Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om deel te nemen aan de inspanning tot het verminderen van de dominantie van de dollar, terwijl ze het internationale monetaire en financiële systeem verbeteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!