Advocaten van Sam Bankman-Fried zetten in op maximaal 6,5 jaar gevangenisstraf

Advocaten van de beruchte mede-oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, verklaarden dat hun cliënt een maximale gevangenisstraf van 6,5 jaar of minder zou moeten riskeren vanwege zijn betrokkenheid bij fraude die leidde tot de ineenstorting van de FTX-beurs.

Ze presenteerden hun voorstel aan de Amerikaanse districtsrechter Lewis A. Kaplan in een gedetailleerd memo van 98 pagina’s voorafgaand aan zijn veroordeling, gepland voor 28 maart.

Federale rechter beoordeelt de liefdadigheids- en gemeenschapsbetrokkenheid

In een recente ontwikkeling heeft een federale rechter rekening gehouden met de liefdadigheidswerken en blijk gegeven van betrokkenheid van Sam bij anderen bij het bepalen van een passende straf. Volgens een memo suggereerde de rechter dat een straf die Sam onmiddellijk zou terugbrengen naar een productieve rol in de samenleving zou aansluiten bij de doelstellingen van de veroordeling, terwijl ervoor zou worden gezorgd dat deze niet zwaarder zou zijn dan nodig.

Het juridische team van Sam Bankman Fried pleitte verder tegen het gelasten van verbeurdverklaring van bezittingen. Ze benadrukten verder dat geen van de geïdentificeerde rekeningen die mogelijk verbeurd verklaard zouden worden, Sam persoonlijk ten goede kwam. Ze benadrukten ook dat klanten en crediteuren hun geld kunnen terugkrijgen via de faillissementsprocedure van FTX, het aan Sam gelieerde bedrijf.

De juridische strijd van SBF

Deze beslissing komt na de veroordeling van Sam in november op beschuldiging van onder meer telebankfraude en samenzwering, na een langdurig proces van twee maanden. De definitieve uitspraak van rechter Kaplan gaat niet alleen in op de details van deze zaak, maar heeft ook gevolgen voor andere leidinggevenden op het gebied van cryptocurrency die mogelijk met soortgelijke beschuldigingen van wanbeheer van fondsen te maken krijgen.

SBF wordt sinds afgelopen zomer vastgehouden in het Brooklyn Metropolitan Detention Center, zo meldt NYTIMES. Gedurende deze tijd zou hij naar verluidt cryptocurrency-marktadvies hebben gegeven en aan gevangenisbewakers hebben voorgesteld om in Solana te investeren. De federale aanklagers zullen naar verwachting op 15 maart hun strafadvies indienen.

Vorige maand schakelde Sam Bankman-Fried de hulp in van Marc Mukasey, een voormalige federale aanklager die bekend staat om zijn expertise op het gebied van het verdedigen van professionals. Mukasey nam het stokje over van de advocaten van Bankman-Fried.

FTX druk bezig met terugbetalingen

Terwijl de huidige leiding bij FTX bezig is met het heropenen van de beurs, lijkt het plan secundaire prioriteit te krijgen. De onmiddellijke prioriteit lijkt het zo snel mogelijk terugbetalen van de crediteuren te zijn.

FTX heeft met succes meer dan $7 miljard aan activa ’teruggevonden’ om zijn klanten terug te betalen. Bovendien heeft het bedrijf overeenkomsten gesloten met verschillende overheidsinstanties, waarin zij zijn overeengekomen de inning van ongeveer $9 miljard aan claims uit te stellen totdat ze de klanten volledig hebben terugbetaald.

Aan de andere kant zou FTX ook zijn belang van $1 miljard in AI-startup Anthropic kunnen afstoten om crediteuren terug te betalen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!